Grid star
eveniment

CONSILIUL ECONOMIC, AVIZ FAVORABIL PENTRU PENSII – Legea reglementeaza calculul punctajului lunar, astfel incat ca romanii sa castige mai mult (Document)

Consiliul Economic si Social (CES) a avizat favorabil initiativa legislativa care reglementeaza calculul punctajului lunar al pensiilor pentru perioada in care parintele a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea alin (8) al art. 151 din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii. Initiatorii sustin ca daca legea va fi votata si promulgata, romanii vor beneficia de pensii mai mari actunci cand se vor retrage din activitate.

CES a fost sesizat pentru un punct de vedere, iar in urma studierii initiativei legislative, a fost emis un aviz favorabil.

Iata avizul CES:

Criza demografica severa

Potrivit expunerii de motive, Romania traverseaza in prezent una dintre cele mai severe crize demografice, marcata atat printr-o scadere semnificativa a natalitatii, cat si printr-o puternica migratie internationala a tinerilor. Initiatorii precizeaza ca una dintre cele mai eficiente politici pronataliste din ultimele 2 decenii a fost reprezentata de adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, prin care tinerii care au realizat in ultimele 12 luni venituri profesionale din diferite activitati au dreptul sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.

Punctaj defavorabil

“Cu toate acestea, chiar daca parintele poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, acesta, din pacate, sufera pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor. Astfel, pentru o perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, in care parintele beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, punctajul de care beneficiaza ca asigurat in sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator. Astfel, pentru calculul punctajului lunar se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. In aceste conditii, un parinte (mama/tata) care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pentru 2, 3 sau chiar 4 copii, va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie”, arata initiatorii.

Pensii decente

Acestia considera ca in scopul stimularii tinerelor familii de a avea cel putin 2 copii, se impune ca pentru perioadele in care au beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pentru calculul punctajului lunar sa se utilizeze integral castigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective. Se mai arata ca aceasta masura nu genereaza niciun fel de impact bugetar in urmatorii 10 ani, insa va stimula puternic tinerii activi pe piata muncii sa aiba familii numeroase, avand garantia ca perioadele pentru ingrijirea copilui nu le genereaza un impact negativ asupra drepturilor viitoare la pensie.

Iata proiectul de lege:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani