Grid star
eveniment

CONSILIUL LEGISLATIV BLOCHEAZA USR – Legea pe sanatate a primit aviz negativ: “Insuficienta argumentelor prezentate in cadrul instrumentului de motivare si prezentare” (Avizul)

Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache (foto) a avizat negativ proiectul de lege al Uniunii Salvati Romania care prevede ca romanii sa-si poata alege asiguratorul de sanatate astfel incat sa se poata trata in sistemul privat (click aici pentru a citi mai multe)

Proiectul stabileste ca daca o persoana decide schimbarea asiguratorului in ceea ce priveste pachetul de servicii de baza, acest lucru presupune si recuperarea partiala a contributiei din Fondul national unic de asigurari sociale de stat, in valoare de maxim 50%. Mai exact, statul va trebui sa-i dea maxim 50% din suma platita in urma CAS, bani care vor fi folositi in sistemul privat.

In schimb, Consiliul Legislativ atrage atentia in avizul negativ (consultativ, deci nu obligatoriu) ca initiativa legislativa nu prezinta in mod sistematizat si clar motivul emiterii actului normativ, in special, insuficientele si neconcordantele reglementarilor in vigoare, principiile de baza si finalitatea reglementarii propuse, cu evidentierea elementelor noi:

“Totodata, mentionam insuficienta argumentelor prezentate in cadrul instrumentului de motivare si prezentare, care este inconsistent in raport de schimbarile preconizate la nivel legislativ. Subliniem ca, potrivit art. 6 din Legea nr. 24/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, proiectul de act normativ trebuie sa instituie reguli necesare, suficiente si posibile, care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa. In ceea ce priveste textul propunerii legislative, semnalam ca solutiile propuse nu acopera intreaga problematica a relatiilor sociale ce reprezinta obiectul de reglementare. In plus, formularile utilizate in proiect nu sunt redactate in mod inteligibil si unitar, in conformitate cu principile uniforme de prezentare si de tehnica legislativa, astfel incat cei carora le sunt adresate sa isi poata cunoaste drepturile si obligatiile. 
Privitor la solutiile preconizate in prezenta propunere, in raport de obiectivele urmarite, in ceea ce priveste fondul si forma reglementarii, semnalam ca demersul normativ trebuie raportat la actualele realitati legislative in domeniu, pentru asigurarea integrarii organice a reglementarii in sistemul legislatiei, unicitatea reglementarii in materie pe nivele normative si evitarea paralelismelor in procesul de legiferare”.

 

Efect destabilizator si grav asupra sistemului national de asigurari de sanatate

 

Amintim ca proiectul USR a fost avizat negativ si de Consiliul Economic si Social (CES) pe motiv ca ar putea genera un efect destabilizator si grav asupra sistemului national de asigurari de sanatate: “Din perspectiva oportunitatii, propunerea legislativa poate fi considerata laudabila ca intentie, vizand adoptarea cadrului legislativ care sa permita contribuabililor de a-si alege asiguratorul de servicii de sanatate, insa, prin anvergura impactului pe care l-ar putea avea asupra unui sistem total incompatibil conceptual si ca filozofie de functionare, ar putea genera un efect destabilizator si grav asupra sistemului national de asigurari de sanatate. Or, un astfel de demers ar necesita, in primul rand, organizarea de consultari ample cu toti factorii implicati (reprezentanti ai sistemului de sanatate, specialisti in domeniu, parteneri de dialog social, asociatii ale pacientilor sau alte organizatii neguvernamentale care activeaza in sectorul medical etc. In plus, initiativa legislativa este lipsita de consistenta din punct de vedere al continutului, prin modul relativ simplu si neinsotit de argumentatii pertinente si studii de impact”, explica CES.

 

* Cititi aici avizul Consiliului Legislativ

* Cititi aici proiectul de lege privind dreptul romanilor de a alege asiguratorul de sanatate

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege privind dreptul romanilor de a alege asiguratorul de sanatate

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani