Grid star
eveniment

HRANA ELEVILOR: DECIZIA MINISTERULUI EDUCATIEI – Exista un excedent financiar. Se da Ordonanta de Urgenta (Document)

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica proiectul OUG privind acordarea suportului alimentar pentru prescolarii si elevii din 350 de unitati de invatamant preuniversitar de stat. Este vorba despre majorarea numarului de unitati de invatamant beneficiare, de la 350 la 450 de scoli.

Potrivit Notei de Fundamentare, deoarece prin excedentul financiar se poate asigura suportul alimentar pentru inca 100 de unitati de invatamant preuniversitar, este necesara majorarea numarului de scoli de la 350 la 450 de unitati, ceea ce ar corespunde unei masuri suplimentare de sprijin pentru prescolarii si elevii aflati in situatia riscului de abandon scolar.

Luand in considerare reconfigurarea cadrului legal in vederea reducerii abandonului scolar, generat de conditiile socio-economice si geografice defavorabile, precum si de imposibilitatea materiala a multor familii de a sustine participarea copiilor la activitatile scolare, este necesara adoptarea unei ordonante de urgenta prin care se suplimenteaza asigurarea suportului alimentar pentru inca 100 de unitati de invatamant preuniversitar, precizeaza initiatorii.

15 lei pe zi

Proiectul prevede ca in anul scolar 2022 - 2023, pe perioada desfasurarii cursurilor, prescolarilor si elevilor din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat li se acorda, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constand intr-o masa calda sau intr-un pachet alimentar, in cazul in care masa calda nu poate fi asigurata, in limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Programul poate fi suplimentat, la solicitarea unitatilor-pilot, prin:

a) angajarea unor categorii de personal pe perioada implementarii programului, cu incadrarea in numarul total de posturi aprobat la nivelul inspectoratului scolar, in baza analizei cu privire la personalul necesar implementarii programului, realizata de inspectoratul scolar;
b) detasare sau delegare de personal din cadrul autoritatilor administratiei publice locale, cu modificarea corespunzatoare a fisei postului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sumele alocate

Finantarea Programului-pilot in perioada desfasurarii cursurilor prescolarilor si elevilor din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, in anul scolar 2022 - 2023, se aloca bugetelor locale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza carora se afla unitatile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, astfel: in anul 2022 suma de 168.582 mii de lei, iar in anul 2023 suma de 266.510 mii de lei.
*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani