Grid star
eveniment

FACTURA LA GAZE: REGULI PRIVIND ESALONAREA – Obligatiile furnizorilor. Proiect ANRE: in cazul in care clientul face plangere, pana la solutionare nu este obligat sa plateasca (Document)

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect cu privire la serviciile oferite clientilor de furnizorii de gaze. ANRE sustine ca noile reglementari intaresc drepturile clientilor finali si simplifica informatiile din factura de gaze naturale.

Este prevazuta si procedura privind esalonarea la plata a facturii pentru clientii vulnerabili, la cererea acestora, pe o perioada de minimum trei luni luni sau orice alta perioada convenita de parti. Astfel, in cazul in care furnizorul emite factura pentru o perioada de facturare mai mare decat cea prevazuta in contract sau stabilita conform reglementarilor in vigoare, acesta este obligat sa esaloneze la plata sumele datorate de catre client, pe o perioada cel putin egala cu perioada de tarifare.
ANRE reglementeaza si modalitatile de solutionare de catre furnizor a plangerilor clientului final privind tarifarea, acesta nefiind obligat sa achite factura pentru care a inaintat o reclamatie furnizorului pana la solutionarea acesteia.

Iata principalele prevederi ale proiectului:

Simplificarea continutului minim al tuturor facturilor de gaze naturale, respectiv a informatiilor obligatorii a fi incluse de catre furnizor in acestea. Astfel, pentru o mai buna intelegere de catre clientul final a facturii, s-a stabilit ca:
-prima pagina a facturii va cuprinde doar informatiile prioritare esentiale, astfel incat clientul final sa stie consumul calculat si cat trebuie sa plateasca pentru acesta;
-a doua pagina a facturii va cuprinde detaliile, inclusiv defalcarea componentelor din care este format pretul final cerut de catre furnizor clientului final;
-anexa facturii va cuprinde informatiile aditionale care nu se refera la facturare, dar care pot fi utile clientului final pe parcursul derularii contractului de furnizare a gazelor naturale. Trebuie sa contina si informatiile privind facturarea, care ofera periodic clientului o perspectiva cuprinzatoare asupra consumului efectiv realizat si a costului actual cu gazele naturale, astfel incat acesta sa aiba posibilitatea de a-si ajusta propriul consum.

Emiterea facturii

In cazul in care furnizorul emite factura pentru o perioada mai mare decat cea prevazuta in contract sau stabilita conform reglementarilor in vigoare, acesta este obligat sa esaloneze la plata sumele datorate de catre client, pe o perioada cel putin egala cu perioada pentru care a fost emisa factura;
Sunt detaliate si modalitatile de solutionare de catre furnizor a plangerilor clientului final privind tarifarea, acesta nefiind obligat sa achite factura pentru care a inaintat o plangere furnizorului pana la solutionarea acesteia.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani