SCRISOARE CATRE ROMANIA – Avertisment de la Comisia Europeana
14 July 2023 16:02 Lumea Banilor 688Comisia Europeana (CE) a decis sa trimita avize motivate Croatiei,Ungariei si Romaniei pentru nerespectarea obligatiilor de raportare in temeiul Regulamentului UE 2018/1999 privind guvernanta uniunii energetice si a actiunilor climatice.
In special, Comisia invita Croatia sa prezinte un raport complet cu privire la indeplinirea obiectivelor sale pentru 2020 privind eficienta energetica si ponderea energiei din surse regenerabile in cadrul platformei electronice dedicate.
De asemenea, Comisia solicita Ungariei si Romaniei sa prezinte rapoarte exhaustive cu privire la indeplinirea obiectivelor lor pentru 2020 in materie de eficienta energetica. Regulamentul privind guvernanta uniunii energetice si a actiunilor climatice stabileste cerinta ca statele membre sa prezinte Comisiei, pana la 30 aprilie 2022, un raport cu privire la indeplinirea obiectivelor lor de eficienta energetica pentru 2020, stabilite in Directiva privind eficienta energetica. Regulamentul privind guvernanta mai prevedea ca, pana la acelasi termen, statele membre sa raporteze in legatura cu obiectivele lor privind ponderea energiei din surse regenerabile in 2020, astfel cum se prevede in Directiva 2009/28/CERO privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile.
Scrisoarea CE
"In ianuarie 2023, Comisia a trimis o scrisoare de punere in intarziere celor trei state membre. Pana in prezent, in pofida progreselor partiale, acestea nu au prezentat rapoarte complete, astfel cum se prevede in regulament. Aceste state membre au acum la dispozitie doua luni pentru a remedia situatia si pentru a se conforma pe deplin obligatiilor de raportare. In caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Context
Prin pachetul sau lunar de decizii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilo", anunta CE.