Grid star
eveniment

AJUTOR DE STAT PENTRU ECONOMIE – Guvernul a aprobat schema de 300 milioane euro

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 27 iulie 2022, Hotarararea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in valoare de 300 milioane euro, care prevede acordarea de granturi pentru investitii destinate industriei prelucratoare, proiect initiat de Ministerul Economiei condus de Florin Spataru (foto).

"Am aprobat schema de ajutor de stat pentru industria prelucratoare, in valoare de de 300 de milioane de euro. Prin acest proiect, ne dorim ca aceste companii sa-si dezvolte noi linii de productie, sa se retehnologizeze, sa achizitioneze echipamente care sa se incadreze in trendul de reducere a emisiilor de carbon. Este prima schema de ajutor de stat gestionata de Ministerul Economiei, dedicata acestui sector industrial. Ne dorim ca prin acest sprijin sa transmitem un semnal catre companiile care vor sa-si dezvolte si capabilitati noi in Romania, sau care vor sa-si extinda investitia deja existenta in tara noastra”, a declarat Florin Spataru, ministrul Economiei.

Cum arata schema

Ministerul Economiei va gestiona schema multianuala de granturi de la bugetul de stat, pentru investitii initiale ale companiilor din industria prelucratoare, in valoare totala de 300 de milioane de euro. Schema se va aplica in baza acordurilor de finantare emise de Ministerul Economiei pana la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2022-2027, in baza acordurilor pentru finantare emise.

Realizarea de investitii

Potrivit ministerului Economiei, ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investitii initiale sau pentru o investitie initiala in favoarea unei noi activitati economice, fiind considerate costuri eligibile investitiile in active corporale si necorporale, costurile salariale estimate care rezulta din crearea de locuri de munca in urma unei investitii initiale, calculate pe o perioada de doi ani sau o combinatie intre cele doua.

Contributia beneficiarilor

Beneficiarii trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finantare externa, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public. Pentru companiile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai pana la un plafon de 50 % din costurile totale eligibile ale investitiei initiale.
"In urmatoarele 30 de zile, dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, Ministerul Economiei va publica Ghidul solicitantului, aprobat prin Ordin al minstrului economiei, unde vor fi detaliate toate aspectele tehnice legate de documentele si modalitatea prin care firmele interesate pot aplica pentru aceasta schema”, anunta ministerul Economiei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani