Grid star
eveniment

COSTUL FORTEI DE MUNCA – Raportul Institului National de Statistica (Document)

Raport al Institului National de Statistica (INS) privind costul fortei de munca in Romania. In trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul II 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 0,63%.

Potrivit INS, in trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III 2021, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 10,89%.

Trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul II 2022

Fata de trimestrul II 2022, cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (18,79%), ca urmare a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat, in industria extractiva (7,53%), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,17%).

"Insa, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor economice comparativ cu trimestrul precedent. Cele mai semnificative scaderi s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-6,96%), respectiv in tranzactii imobiliare (-5,23%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 0,62%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,85%”, arata INS.

Trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III 2021

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in alte activitati de servicii (18,70%), industria extractiva (17,57%), hoteluri si restaurante (16,76%), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (16,16%). Fata de perioada analizata, cele mai reduse cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in sanatate si asistenta sociala (4,41%), invatamant (4,28%) si administratie publica (3,70%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani