Grid star
eveniment

SALARIUL MINIM, 3.000 LEI LUNAR - Categoriile care beneficiaza de aceasta masura. Presedintele Iohannis a promulgat legea (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 13 mai 2022, legea care prevede ca salariul de baza minim brut in domeniul agricol si industria alimentara este de minimum 3.000 de lei lunar.

Legea, care vizeaza modificarea si completarea unor acte normative, stipuleaza si acordarea de facilitati fiscale persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara.

"Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la sfarsitul anului 2022, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora. In perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe 6 tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna”.

Stagiu de cotizare

Legea prevede ca perioadele lucrate in sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare. Se mai prevede ca persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.
Legea se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022.

*Cititi aici legea promulgata

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani