Grid star
eveniment

CRESC CONTRIBUTIILE LA PENSII – Iata ce prevede programul de guvernare al Executivului condus de Florin Citu

Programul de Guvernare 2020-2024 al Guvernului Citu prevede si cresterea contributiilor catre Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cat este in prezent, dupa transferul contributiilor sociale in sarcina angajatilor, pana la 4,75% in 2024, se arala in capitolul cu privire la ministerul Muncii, portofoliu pentru care a fost nominalizata Raluca Turcan (foto).

In document se arata ca legislatia din Romania s-a schimbat in acest domeniu in ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de exceptii si de privilegii fiind obtinute prin legi speciale in Parlament.

Coalitia PNL-USR-PLUS si UDMR spune ca acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivitatii:

“Sustinem aplicarea generala a principiului contributivitatii in stabilirea dreptului la pensie si va continua sa majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflatiei si minim 58,5% din rata de crestere a salariului mediu brut pe economie”.

Managment

Viitoul Executiv are in program si consolidarea abilitatilor de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea, de la inceputul anului 2021 a unor indicatori de performanta clari pentru toate casele. Un criteriu de evaluare esential se va referi la recuperarea in totalitate a intarzierilor (unele extrem de mari) in emiterea deciziilor de pensionare, a deciziilor de recalculare respectiv a deciziilor pentru pensiile comunitare.

In noua abordare de management, consultand si modele europene in domeniu, parte din activitatile necesare in vederea stabilirea dreptului la pensie ar putea fi externalizate pentru a degreva sistemul public de anumite sarcini care aglomereaza personalul.

*Cititi aici Programul de guvernare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani