Grid star
antreprenoriat

CRESTERE ACCENTUATA A PRETURILOR IN ROMANIA – Domeniile vizate (Document)

Managerii estimeaza o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare, relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare, constructii si servicii. Se estimeaza si crestere accentuata a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul.

Potrivit Institutului National de Statistica, in cadrul anchetei de conjunctura din luna martie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). Pentru activitatea de fabricare a bauturilor (sold conjunctural +39%) si activitatea de fabricare a echipamentelor electrice (sold conjunctural +21%) se vor inregistra cresteri. Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +51%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna martie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +17%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +59%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +3%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +57%).

Servicii

Conform estimarilor din luna martie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%). De asemenea, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +31%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani