Grid star
antreprenoriat

ANGAJATORII GAFAIE IN PANDEMIE – Salariatii, o povara tot mai mare

Angajatorii simt din ce in ce mai mult apasarea crizei generate de pandemie. Iar un indicator in acest sens il reprezinta povara salariatilor.

Mai exact, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 8,69% in ultimul trimestru din 2020 fata de acelasi trimestru al anului anterior. De asemenea, in T4 2020 comparativ cu T3 2020, indicatorul a sporit cu 2,61%, a anuntat Institutul National de Statistica vineri, 5 martie 2021.

In T4 2020 comparativ cu T4 2019, cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile: spectacole, culturale si recreative (22,25%), intermedieri financiare si asigurari (14,09%), informatii si comunicatii (11,95%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (11,73%).

In aceeasi perioada analizata, diminuarea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar la hoteluri si restaurante (-3,82%), unde unitatile economice au fost puternic afectate de intreruperea / incetarea activitatii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat in contextul pandemiei COVID-19, dar si prin reducerea cheltuielilor cu forta de munca, cauzata de somajul tehnic ori de incasarile mai mici pe durata starii de alerta.

Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca s-a majorat cu 8,67%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 9,15%, mentioneaza INS.

T4 2020 vs T3 2020

Tot in al patrulea trimestru din 2020, dar raportat la trimestrul anterior, cele mai semnificative avansuri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitati de spectacole, culturale si recreative (14,54%), hoteluri si restaurante (14,06%), constructii (10,56%) si tranzactii imobiliare (10,04%).

La polul opus, cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a fost consemnata in invatamant (-27,15%), ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IVlea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar).

La o distanta considerabila, cu scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au situat administratia publica (-3,43%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,04%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte 2 (non-salariale) cu 3,66%, mai arata INS.

* Cititi aici intregul comunicat al INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani