Grid star
antreprenoriat

VOUCHERELE DE VACANTA PENTRU BUGETARI SE ACORDA DIN NOU – Conditiile puse de Guvern: firmele care le accepta nu trebuie sa aiba obligatii fiscale restante la buget. Ministrul Turismului anunta ce se intampla cu tichetele in sectorul privat

Se reia acordarea voucherelor de vacanta pentru bugetari, insa sunt puse conditii pentru operatorii economici prin Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern. Astfel, pentru a putea accepta voucherele, acestia nu trebuie sa inregistreaze obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, mai vechi de 90 de zile. Ministrul Turismului anunta sambata, 18 decembrie 2021, ca voucherele de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat


Potrivit ministerului Turismului, de la 1 aprilie 2022, unitatile afiliate sunt obligate sa transmita facturile emise titularilor in sistemul national RO e-Factura. Actul normativ adoptat exclude de la posibilitatea acceptarii acestor vouchere de vacanta pe acei operatori economici care au o conduita neconforma cu reglementarile fiscale si urmareste, in perspectiva, cresterea gradului de colectare a creantelor bugetare. In perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanta urmeaza sa fie emise doar pe suport electronic. Tichetele au o valoare de 1.450 lei.

Anuntul ministerului Turismului:

"Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, in cuantum de 1.450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026.
‘A fost promovata reluarea acordarii voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar. Tinta reglementarii a fost atat asigurarea refacerii capacitatii de munca si cresterea productivitatii beneficiarilor, cat si stimularea dezvoltarii turismului intern. Subliniez acest lucru, pentru ca aceasta masura trebuie sa fie corelata cu asigurarea unui mediu concurential sanatos. Din acest motiv, actul normativ adoptat exclude de la posibilitatea acceptarii acestor vouchere de vacanta pe acei operatori economici care au o conduita neconforma cu reglementarile fiscale si urmareste, in perspectiva, cresterea gradului de colectare a creantelor bugetare’, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.

Facturile se transmit in e-Factura

Mai exact, acceptarea voucherelor de vacanta, acordate de institutiile publice, se adreseaza doar unitatilor afiliate care nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, mai vechi de 90 de zile. Totodata, de la 1 aprilie 2022, unitatile afiliate sunt obligate sa transmita facturile emise titularilor in sistemul national RO e-Factura.
In actualul context epidemiologic, a fost necesara si prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta emise in ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, pana la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luata in conditiile in care o parte dintre vacantele achizitionate de romani in perioada pandemica, prin aceasta metoda de plata, nu au putut fi derulate corespunzator. De asemenea, masura va incuraja practicarea turismului intern in extrasezon.
In perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanta urmeaza sa fie emise doar pe suport electronic”.

UPDATE: Voucherele pot fi acordate si salariatilor din privat

In sectorul privat, voucherele de vacanta pot fi acordate tuturor angajatilor care au un contract individual de munca, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe tara.
Voucherele de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat, direct de catre angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordina in regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparatie cu angajatii din sectorul public, cei care lucreaza la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanta. Datorita impactului pozitiv de pe plan economic si social, incurajez companiile sa le ofere in continuare, iar pe viitor imi propun sa identific metode prin care sa poata creste atractivitatea acordarii acestora, fara a afecta, insa, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.

Avantajele angajatorilor

Printre avantajele angajatorilor care acorda vouchere de vacanta mentionam 100% deductibilitate fiscala in limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal si scutirea de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contributiilor sociale datorate de angajat.
Voucherele de vacanta primite de salariati pot fi folosite pentru achizitionarea serviciilor de cazare, iar in pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adaugate si alte servicii precum masa, transport sau tratament balnear. Legislatia in vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani