Grid star
business capital

CRESTERE DE 100% PE BURSA – Iata ce se intampla pe piata de capital. Listare de 1 milion euro (Document)

Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au oferit investitorilor cresteri de 100 procente in ultimii 5 ani. S-a inregistrat si o listare de actiuni de aproape 1 milion euro. Acesta este anuntul BVB.

Potrivit raportului Bursei, piata de capital din Romania a inceput 2023 cu o serie de cresteri semnificative la nivelul tuturor indicilor. Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti se aflau pe plus la finalul primelor doua luni din acest an. Companiile listate la BVB si incluse in indicele BET-TR, care include si dividendele, au incheiat primele doua luni din 2023 cu un avans de 5,55%. Indicele BET-TR a inchis ultima sedinta de tranzactionare din februarie la un nivel de 23.944 puncte. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la nivelul indicelui care include companiile din energie si utilitati, BET-NG urcand cu 9,4%.

Listare de 1 milion euro

Sapte listari au avut loc doar in primele doua luni: 5 obligatiuni corporative in valoare de 425 milioane euro, o listare de actiuni de aproape 1 milion euro, si listarea celui de-al doilea ETF la BVB. Tot in acest timp, a avut loc si un transfer de pe AeRO pe Piata Principala. Din perspectiva evenimentelor corporative, investitorii de la BVB analizeaza rezultatele financiare anuntate de companiile listate si urmaresc cu interes propunerile de dividend.

Profit pentru investitori

BVB precizeaza ca piata de capital din Romania a supraperformat prin comparatie cu o serie de indici reprezentativi:

"In ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de 99,1%, exprimate in moneda unica europeana, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+84,2%) si mai mult decat dublu fata de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB si Refinitiv. In acelasi orizont de timp, performanta exprimata in moneda unica europeana a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 11,7%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +1%. Performanta trecuta nu reprezinta o garantie a performantei viitoare, iar pietele financiare pot performa diferit in viitor”.

*Cititi aici Raportul BVB

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani