Grid star
business capital

BALTA DE BANI DE PE BURSA – Depozitele populatiei au ajuns la 160 miliarde lei si continua sa creasca. Specialistul BVB explica fenomenul: "Oamenii incep sa caute produse noi in care sa investeasca, sa isi puna banii la lucru"

"Piata balteste de bani" in 2021 si din ce in ce mai multe companii se pregatesc sa se listeze cu actiuni sau cu obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti. Desi situatia in piata este dramatica pentru unele ramuri economice, exista companii si persoane care sunt pe plus in 2021 si care intentioneaza sa intre pe Bursa. Investitii importante incepe sa faca o mare parte a populatiei care a ajuns la concluzia ca trebuie "sa isi puna banii la lucru". In acest moment, depozitele populatiei au ajuns la 160 de miliarde lei.

Specialistul in Business Development si Marketing de la Bursa de Valori Bucuresti, Stefan Musgociu (foto), sustine ca in acest an se vad rezultatele muncii din anii anteriori, urmand ca in viitorul apropiat sa aiba loc 20 de noi listari pe bursa. Vorbim despre 11 listari de obligatiuni si 9 de actiuni, ale unor companii din tehnologie, dezvoltatori de jocuri, precum Firebyte, imobiliare, servicii conexe de utilitati, dar si o companie de curierat cu obligatiuni, precum si "bijuterii si ceasuri"

Se pregateste astfel de listare Bonas, un procesator de lactate din Cluj, dar si Vifrana, producator de vinuri eco.

"Ar fi 11 listari de obligatiuni si 9 de actiuni", sustine Musgociu. "Avem companii din tehnologie, dezvoltatori de jocuri (Firebyte – n.r.), imobiliare, servicii conexe de utilitati, o sa vina si o companie de curierat cu obligatiuni, vom avea si bijuterii si ceasuri. Se diversifica gama de instrumente in care poti investii si de companii care emit astfel de instrumente. Probabil de Firebyte ati auzit toti. Se pregateste pentru listare Bonas, e un procesator de lactate din Cluj , Vifrana (producator de vinuri eco – n.r.) s-a anuntat. De la Roca Investments am vazut o interventie in care Rudolf Visental vorbea despre o potentiala emisiune de obligatiuni, ceea ce pare destul de interesant – sa investesti intr-un vehicul care investeste, la randul lui in alte companii. Si la Life is Hard am vazut o decizie privind intentia unei emisiuni de obligatiuni. Mai sunt cateva companii cu care suntem inca in discutii, insa nu pot sa va da inca numele pana nu anunta acestea in mod public, fiind vorba de plasamente private", a precizat acesta.

Toate aceste precizari au fost facute de Stefan Musgociu la evenimentul "The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim" organizat de BVBescu la finalul saptamanii trecute: "Acum vedem rezultatele muncii din anii anteriori. Doar anul acesta avem deja 3 listari de actiuni si 2 de obligatiuni. Urmeaza inca aproximativ alte 20 de listari, atat de actiuni cat si de obligatiuni, in acest an. Companiile se afla, in acest moment, in diferite etape pana la listare, de la caz la caz. In 2019 si 2020 am mers cu motoarele turate la maxim. Am avut aproape 40 de emisiuni listate de obligatiuni si 4 companii listate cu actiuni", a declarat Musgociu.

In cadrul evenimentului organizat de BVBescu, Musgociu s-a referit si la cei 12.000 de investitori noi de retail, care au intrat pe piata de capital in 2020, justificand prezenta acestora prin faptul ca din ce in ce mai multe persoane se indreapta catre investitiile cu randamente superioare, bazandu-se pe faptul ca in piata sunt foarte multi bani, iar dobanzile bancare sunt foarte mici.

"Piata 'balteste' de bani. Bani sunt si in sistemul bancar, depozitele populatiei au ajuns la 160 miliarde de lei si continua sa creasca. Dobanzile sunt mici. Automat, oamenii incep sa caute produse noi in care sa investeasca, sa isi puna banii la lucru. Si investitorii de la BVB sunt ceva mai atenti cum isi administreaza banii, iar asta am vazut-o anul trecut cand, la inceputul anului era unele corectii pe piata, apoi a urmat luna martie cand ma uitam si ma gandeam, ca investitor… si acum ce fac? Insa multi au demonstrat o maturitate in felul in care isi administreaza banii. Si acesti bani din depozite, macar o parte dintre ei ii vom vedea ca incep sa se indrepte catre bursa", a mai spus oficialul BVB.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani