Grid star
business capital

LOCURI DE MUNCA - 1,37 milioane de noi joburi in august

Departamentul Muncii din Statele Unite a publicat datele privind dinamica pietei fortei de munca in august si primele opt luni ale anului curent. Astfel, economia SUA a generat 1.37 milioane noi locuri de munca in august.

Statisticile arata continuarea procesului de ameliorare a climatului din piata fortei de munca pentru a patra luna consecutiv in august, pe fondul redinamizarii economiei mondiale, eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare.

Potrivit unei analize a Bancii Transilvania (BT), ritmul acestui proces s-a redus in intensitate, in contextul persistentei crizei sanitare in prima economie a lumii. Astfel, economia SUA a generat 1.37 milioane noi locuri de munca in august, in decelerare de la 1.73 milioane in luna iulie si, totodata, sub estimarile pietei (1.4 milioane).

Se evidentiaza cresterea locurilor de munca in sectorul public cu 344 mii in august, evolutie determinata de organizarea recensamantului 2020.

De asemenea, comertul cu amanuntul a generat 249 mii noi locuri de munca in august, pe fondul redinamizarii consumului privat (principala componenta a PIB).

Totodata, cresteri importante ale locurilor de munca in America, tara condusa de Donald Trump (foto), s-au inregistrat la nivelul ramurilor activitati profesionale si servicii de afaceri (197 mii), HORECA (174 mii), educatie si sanatate (147 mii), transport si depozitare (78 mii), alte servicii (74 mii) si servicii financiare (36 mii).

Locuri de munca in America lui Trump

La sfarsitul lunii august, numarul de locuri de munca din SUA se situa cu 11.5 milioane sub cel inregistrat in februarie, inainte de incidenta socului pandemic.

Potrivit BT, rata somajului s-a redus pentru a patra luna consecutiv in august, la 8.4% (de la 10.2% in iulie).

Nu in ultimul rand, statisticile indica cresterea salariului orar in sectorul privat cu 0.4% luna/luna si cu 4.7% an/an la 29.47 dolari in august. Conform prognozelor Bloomberg rata medie anuala a somajului din SUA s-ar putea diminua de la 9% in 2020 la 7.5% in 2021, respectiv 6% in 2022.

*Cititi aici analiza Bancii Transilvania

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani