Grid star
business capital

GUVERNUL INCEPE VANZAREA COMPANIILOR ROMANESTI – Miza: 20 miliarde euro

Guvernul incepe vanzarea companiilor romanesti. Si vizate in principal sunt, asa cum Lumea Banilor a dezvaluit, CEC Bank, Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Practic, vorbim de o privatizare mascata, care ocoleste legea adoptata recent privind interzicerea participatiilor statului la companiile nationale.

Dupa cum se cunoaste, in august 2020, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a promulgat poate una dintre cele mai sanatoase legi adoptate recent de Parlamentul Romaniei. Este vorba despre Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. O lege initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si alti 13 parlamentari PSD, care stabilea ca timp de doi ani nu statul nu isi poate instraina participatiile la companiile, societatile si bancile nationale.

Astfel, legea stabilea urmatoarele:

„Art.1.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art.2.-(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Privatizare mascata: liber la vanzarea activelor

Ce sa vedeti insa, la doar cateva saptamani de la promulgarea legii de catre Iohannis, se pune la cale adoptarea unor prevederi prin care practic Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale. In acest sens, Executivul a pregatit o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. O ordonanta prin care, repetam, Guvernul incepe vanzarea companiilor romanesti.

Asadar, Ordonanta de Urgenta modifica art. 1 si 2 din Legea 173/2020, in sensul in care va fi interzisa doar instrainarea actiunilor statului, deci nu si a participatiilor statului la companiile nationale. Or, participatii inseamna inclusiv activele detinute de stat. Iar permiterea vanzarii participatiilor da liber practic la instrainarea activelor. O privatizare mascata.

Iata Ordonanta de Urgenta a Guvernului:

“Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736 din 13 august 2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: 'La data intrarii in vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta

2. Articolul 2, alin (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 'Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, precum si la alte societaţi la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Guvernul incepe vanzarea companiilor romanesti: peste 20 miliarde euro in joc

Astfel, Legea 173/2020 prevedea interdictia instrainarii participatiilor statului, iar OUG de modificare a legii stabileste doar interdictia instrainarii actiunilor statului. Este o smecherie prin care, spunem din nou, in realitate Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale.

Acest aspect a fost devoalat si de cunoscutul economist Adrian Caciu. Intr-o analiza pe pagina sa de Facebook, Adrian Caciu explica faptul ca modificarile aduse de Guvern vor permite vanzarea de facto a companiilor, statul urmand sa ramana cu actiuni care nu vor valora nimic.

Pentru ca nu pot vinde actiunile la companiile de stat, banci si alte entitati economice de stat, vor vinde activele acestora. Legea 173/2020 interzicea pentru 2 ani instrainarea participatiilor statului. Participatiile includ si activele nu numai actiunile. Asa ca veti avea companii pe hartie. Activele vandute, iar statul va ramane cu actiunile care ii vor permite controlul a... Nimic”, avertizeaza Caciu.

De asemenea, Adrian Caciu dezvaluie ca valoarea companiilor romanesti este de peste 20 miliarde euro. “Privatizare prin vanzare de active. Metoda clasica de distrugere a brandurilor nationale”, incheie economistul Adrian Caciu.

* Cititi aici Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica

* Cititi aici OUG de modificare a Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, prin care Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani