Grid star
business capital

POLITELE RCA – ASF anunta cum sunt calculate tarifele

Autoritatea de Supraveghere Financiara anunta ca publica tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Potrivit ASF, tarifele de referinta sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri). A.S.F. are doar obligatia legala de a publica tarifele de referinta:

Transparenta

"Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori si catre companiile din piata a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA. Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate asigurarile obligatorii de raspundere civila auto in piata.
Estimarea tarifelor de referinta, care utilizeaza formula de calcul definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017, se realizeaza pe baza datelor statistice referitoare la piata asigurarilor RCA, in speta date istorice referitoare la politele de asigurare si daunele aferente, de la toate societatile de asigurare autorizate si reglementate de A.S.F. si de la o sucursala care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, in baza dreptului de stabilire, care practicau asigurari RCA la data de referinta.
Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate in determinarea primei de risc de referinta, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de evenimente anteriori datei de referinta.
Tarifele de referinta sunt calculate pentru clasa de Bonus/Malus B0”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani