Grid star
business capital

PRECEDENT CU RISCURI MAJORE – Avertismentul Consiliului Fiscal privind scoaterea banilor din fondul de rezerva: "Lipsa de transparenta in executia bugetara, pana la utilizarea discretionara si accentuarea recurgerii la derogari de la regulile fiscale” (Do

Consiliul Fiscal (CF) critica practicile Executivului de a scoate si aloca bani din Fondul de Rezerva al Guvernului. Criticile se regasesc in opinia Consiliului Fiscal data in legatura cu proiectul bugetului de stat pe anul 2024.

Consiliul condus de Daniel Daianu semnaleaza ca de la inceputul anului si pana in 14 septembrie 2023, cand s-a modificat cadrul legislativ privind functionarea Fondul de Rezerva bugetara la dispozitia Guvernului (FRG), au fost date 12 Hotarari de Guvern (HG) in valoare de doar 0,6 mld. lei. Ulterior, in baza noului cadru legislativ de functionare a FRG, au fost adoptate 91 de HG, in valoare de circa 29,5 miliarde de lei.

In acest sens, Consiliul Fiscal reclama ca inlocuirea rectificarii bugetare, prin utilizarea sumelor din Fondul de rezerva al Guvernului creeaza un precedent ce implica riscuri majore, atat din punct de vedere al lipsei de transparenta in executia bugetara, cat si din punct de vedere al utilizarii discretionare a banilor si a derogarilor de la regulile fiscale: "Prin urmare, alocarile pe anul in curs, pana la data de 15 decembrie, sunt de aproape 4 ori mai mari decat maximul anterior, inregistrat in primul an de pandemie, si de peste 8 ori mai mari decat anul trecut (3,6 mld. lei alocari in 2022) (...). Utilizarea FRG, inlocuind de facto rectificarea bugetara, creeaza un precedent ce implica riscuri majore, de la lipsa de transparenta in executia bugetara, pana la utilizarea discretionara si accentuarea recurgerii la derogari de la regulile fiscale".

Altfel, banii alocati pana la 15 decembrie 2023 din Fondul de rezerva al Guvernului sunt de aproape patru ori mai mari decat suma alocata in pandemie, si de peste opt ori mai mari decat anul trecut, adica 3,6 miliarde lei in 2022.

Iata analiza Consiliului Fiscal cu privire la banii scosi din Fondul de rezerva al Guvernului:

"De la inceputul anului si pana in data de 14 septembrie 2023, cand s-a modificat cadrul legislativ privind functionarea FRG, au fost date 12 HG, in valoare de doar 0,6 mld. lei. Ulterior, in baza noului cadru legislativ de functionare a FRG, au fost adoptate 91 de HG, in valoare de circa 29,5 mld. lei23. Spre comparatie, in perioada 2007-2022, alocarile din FRG au variat intre un minim de 0,53 mld. lei, in 2015, si 7,96 mld. lei, in 2020.

Prin urmare, alocarile pe anul in curs, pana la data de 15 decembrie, sunt de aproape 4 ori mai mari decat maximul anterior, inregistrat in primul an de pandemie, si de peste 8 ori mai mari decat anul trecut (3,6 mld. lei alocari in 2022). CF a subliniat ca utilizarea FRG, inlocuind de facto rectificarea bugetara, creeaza un precedent ce implica riscuri majore, de la lipsa de transparenta in executia bugetara, pana la utilizarea discretionara si accentuarea recurgerii la derogari de la regulile fiscale.

In ceea ce priveste impactul bugetar al ordonantei, nu este posibila o diminuare substantiala a deficitului cash fara acumulare de arierate (amanarea platii unor facturi etc.) deoarece platile pentru proiectele realizate pe parcursul anului se fac, de obicei, la finele anului. Mai mult, reducerea deficitului ESA printr-un astfel de mecanism este semnificativ mai limitata si orice astfel de efect este compensat de o crestere a deficitului in anul 202424 ".

* Cititi aici opinia Consiliului Fiscal

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani