Grid star
business capital

PIATA ASIGURARILOR – Majorarea contributiilor asiguratorilor, propunerea ASF in contextul exceptional generat de situatia City Insurance (Document)

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vrea sa majoreze contributiile platite la stat de catre asiguratori, in “contextul exceptional generat de situatia City Insurance”, companie careia i-a fost retrasa autorizatia de functionare.

Astfel, ASF propune cresterea de la 1% la 2,5% a contributiei la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), organismul care trebuie acum sa plateasca daunele soferilor asigurati de City.

In referatul de aprobare a proiectului se arata ca Fondul protejeaza creditorii de asigurari prin plata de creante de asigurari, rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate, in cazul constatarii de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a insolventei unui asigurator, si in limita resurselor financiare disponibile la momentul platii.

Interventie legislativa

ASF precizeaza ca in “contextul exceptional generat de situatia City Insurance S.A”, se propune o interventie legislativa privind cotele de contributie datorate de asiguratori Fondului de garantare a asiguratilor, pentru a asigura in permanenta resursele necesare pentru efectuarea platilor catre creditorii de asigurari.

“Conform legii, cota procentuala de contributie la FGA se stabileste prin reglementari ale ASF, la propunerea Consiliului de administratie al FGA, distinct pentru cele doua categorii de asigurari (de viata si generale), si nu poate depasi 10% din primele brute incasate de asiguratori din activitatea de asigurari directe. Astfel, pentru mentinerea unei abordari prudente, pe baza analizelor si a estimarilor efectuate cu privire la evolutia pietei de asigurari din Romania, precum si cu privire la valoarea si evolutia cererilor de plata adresate FGA, se propune ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurari generale, pentru anul 2022, cota de contributie la Fond sa fie majorata cu 1,5 puncte procentuale fata de nivelul actual.
Important de mentionat este faptul ca, pentru activitatea de asigurari de viata, cota de contributie la FGA nu se majoreaza, ramanand la nivelul de 0,4%. Concomitent, raman neschimbate cotele de contributie la Fondul de rezolutie pentru asiguratori, ale carui resurse se utilizeaza conform obiectivelor rezolutiei , iar platile contributiilor la acesta sunt in continuare sistate, ca o masura de sustinere a pietei asigurarilor”, arata Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani