Grid star
business capital

OPTIMISM SI NU PREA – Cum vad managerii din 4 domenii revenirea economica in urmatorul trimestru

Directorii din patru domenii de activitate manifesta un optimism moderat in ceea ce priveste revenirea economica a respectivelor sectoare in urmatoarele trei luni.

Datele au fost publicate vineri, 28 mai 2021, de catre Institutul National de Statistica in legatura cu managerii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii.

Cel mai putin optimisti dintrei ei sunt directorii din industria prelucratoare, care se asteapta la o crestere moderata a volumului productiei, concomitent cu stagnarea numarului de angajati.

Iata comunicatul INS:

Tendinte in evolutia activitatii economice in perioada mai – iulie 2021

- Crestere a activitatii si a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul;

- Crestere moderata activitatii si a preturilor in industria prelucratoare si servicii;

- Crestere moderata a numarului de salariati in constructii, comertul cu amanuntul si servicii.

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna mai 2021, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra crestere accentuata (sold conjunctural +45%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna mai 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +28%).

Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +31%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +17%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +14%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +29%).

Servicii

Conform estimarilor din luna mai 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

In sectorul de servicii se estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural 10%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%)”.

* Cititi aici intregul comunicat INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani