Grid star
business capital

ROMANII SE ASIGURA – Piata de asigurari a crescut in primele trei luni ale anului 2020 (Document)

Societatile de asigurare aflate pe teritoriul Romaniei care sunt autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (28 de societati de asigurare), au consimtit in primul trimestru al anului 2020, prime brute subscrise in valoare de 2,95 miliarde lei. Ceea ce inseamna o crestere de 8,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Piata asigurarilor de viata s-a consolidat substantial pe intreg parcursul trimestrului I al anului 2020 inregistrand o crestere de 7,2%, in comparatie cu acelasi interval al anului 2019. Cifrele sunt oferite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care a constatat ca piata asigurarilor din Romania este constanta. Concret, aceasta ramane orientata spre activitatea de asigurari generale cu o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise (PBS).

La sfarsitul lunii martie 2020 din cele 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de catre ASF, 15 au practicat doar activitate de asigurari generale (AG), 7 au practicat doar activitate de asigurari de viata (AV) si 6 au practicat activitate compozita.

Astfel spus, in trimestrul I al anului 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 28 de societati autorizate de catre ASF.

Defalcat, avem urmatoarea situatie:

Segmentul pietei RCA, in perioada ianuarie-martie 2020, a atins nivelul de aproximativ 1,01 miliarde de lei. In comparatie cu primul trimestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%.

La sfarsitul lunii martie 2020, politele cu o valabilitate de sase luni (aproximativ 34,65%), respectiv politele cu o valabilitate de 12 luni (adica 32,87%), au detinut cele mai mari ponderi.

Tot in aceeasi perioada, au fost incheiate de catre asiguratorii RCA un numar de 55.714 clauze de decontare directa.

Segmentul asigurarilor de locuinte a inregistrat o crestere cu circa 3%, iar primele brute subscrise cu aproximativ 7%. Totusi, indemnizatiile brute platite au scazut cu acelasi procent (7%).

Segmentul asigurarilor de sanatate a totalizat prime brute subscrise in valoare de aproximativ 142 milioane lei. Adica a existat o crestere cu aproximativ 53% fata de perioada similara anului 2019.

Primele brute subscrise aferente asigurarilor generale au fost in suma de 89 milioane lei. Concret, a inregistrat o crestere cu aproximativ 44%. Aceasta a reprezentat circa 63% din totalul PBS pentru activitatea de asigurari de sanatate.

Primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata au atins valoarea de 53 milioane lei, in crestere cu circa 72%.

* Cititi aici raportul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara privind evolutia pietei de asigurari in trimestrul I 2020

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani