Grid star
business capital

INFLATIA IN ROMANIA VA FI DE 20% - Avocatul Gheorghe Piperea: “Nu e indicat sa contractezi sau sa continui credite cu dobanzi variabile si nici credite in valuta”

Inflatia in Romania va ajunge la 20%. Se va intampla peste doar cateva luni, in toamna. Anuntul a fost facut de cunoscutul avocat Gheorghe Piperea (foto).

Acesta ii sfatuieste pe romani sa se abtina de la a contracta credite sau de la a continua credite cu dobanzi variabile sau credite in valuta. Iar asta intrucat, explica Piperea intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de miercuri, 18 mai 2022, nu te imprumuti atunci cand salariul sau pensia raman constante, in timp ce inflatia creste vertiginos.

In schimb, precizeaza avocatul, mai potrivite sunt creditul in lei si cele cu dobanda fixa, apropiata de dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Redam comentariul avocatului Gheorghe Piperea:

In ani de criza, nu e indicat sa contractezi sau sa continui credite cu dobanzi variabile si nici credite in valuta. Dobanda fixa, apropiata de dobanda legala (dobanda de referinta a BNR) si creditul in lei sunt mult mai potrivite. Creditul in valuta nu se contracteaza si nici nu se continua daca nu iti incasezi principalele venituri lunar in respectivele valute. Cu atat mai putin, nu te imprumuti atunci cand salariul sau pensia raman constante, in timp ce inflatia creste vertiginos - anul trecut era 4%, acum e 14%, la toamna se zice ca va fi 20%...

De altfel, creditul pentru persoanele fizice* este ca medicamentul - nu il contractezi/achizitionezi decat in conditii exceptionale, adica doar atunci cand si doar daca ai neaparata nevoie. Cu atat mai putin nu e indicat sa contractezi credite noi in perioade de criza sau razboi.

Cum toata lumea anunta cu surle si trambite saracie si foamete iminente, ba unii o fac cu entuziasm nedisimulat, ne vom trezi ca or sa apara din nou, ca pe vreme luptei anti-'corupte', ideologii care promoveaza ura fata de saraci si fata de flamanzi. Adica, saracofobia si flamandofobia. E suficient de multa lume credula si aflata cert in regres cognitiv pentru ca acest gen de 'gandire' sa devina curand o cvasi-certitudine.

*e valabil si pentru stat sau pentru unitatile administrativ-teritoriale”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani