Grid star
business capital

PRETUL ASIGURARII RCA – Lege in Senat pentru protectia romanilor: "Companiile au ridicat tarifele nejustificat de mult. Profitul asiguratorilor este de peste 50%”. Iata ce prevede (Document)

Asiguratorii RCA vor fi obligati sa nu depaseasca tarifele de referinta ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, prevede un proiect de lege depus in Senat. Initiatorii, mai multi parlamentari PNL, arata ca proiectul va permite stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a unui tarif RCA de referinta aplicat atat persoanelor fizice, cat si juridice.

In expunerea de motive se precizeaza ca in momentul de fata, explozia preturilor la asigurari nu are cauze reale. Mai mult, potrivit calculelor facute de catre specialisti, profitul asiguratorilor in prezent este de peste 50%:

"Companiile de asigurare de pe piata de profil din Romania au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creand inadvertente socio-economice pe piata de profil ducand de foarte multe ori la imposibilitatea incheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie”.

Iata expunerea de motive:

"Prezenta propunere legislativa se impune ca necesitate ineluctabila a timpurilor prezente, relativ la oferirea unei sigurante pentru cetateni, cu privire la obligatiile ce decurg din incheierea contractelor RCA in contextul actual care a generat o criza a preturilor in acest domeniu de activitate. Astfel, falimentul unei companii gigant din domeniul asigurarilor a creat o pseudojustificare de a elucta castiguri financiare greu de suportat de catre cetatenii care trebuie sa incheie asigurari civile obligatorii iar in acest context eratic social si economic, legiuitorul trebuie sa prezinte o modalitate de protectie acestor categorii de cetateni.

Preturi nejustificate

Companiile de asigurare de pe piata de profil din Romania au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creand inadvertente socio-economice pe piata de profil ducand de foarte multe ori la imposibilitatea incheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie. De asemenea, initiatorul doreste prin prezenta propunere legislativa, in vederea descurajarii asiguratorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguratilor si totodata pentru realizarea unui sistem stabil si echitabil pentru asigurati, prin sanctionarea cu marirea amenzii pentru faptele asiguratorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei.
Potrivit acestei initiative legislative, asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule tine cont de directivele europene in materie, de experienta altor state membre relativ la reglementarea acestei asigurari. Conform propunerii de act normativ, asiguratorii RCA vor fi obligati sa nu depaseasca tarifele de referinta ale ASF. Prin prezenta, initiatorul doreste sa rezolve problemelor semnalate pe piata asigurarilor RCA.

Tarif de referinta stabilit de ASF

Actul normativ va permite stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a unui tarif RCA de referinta aplicat atat persoanelor fizice, cat si juridice. De asemenea, avand in vedere imprejurarile exceptionale manifestate prin dezechilibru major intre cerere si oferta, respectiv disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, s-a considerat necesara instituirea unui just echilibru bazat pe o realitate obiectiva din punct de vedere al capacitatii financiare a potentialilor asigurati. In momentul de fata, explozia preturilor nu are cauze reale.

Profitul asiguratorilor

Mai mult, potrivit calculelor facute de catre specialisti, profitul asiguratorilor in prezent este de peste 50%. Conform celor declarate de catre conciliatorii in asigurari, ‘In primul semestrul al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei.
Avand in vedere 5 din 100 de soferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurator ar ramane 70.000 de mii de lei. Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, pretul de referinta este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000- 18.000 de lei. Adica, la o suta de polite RCA vandute, firma de asigurari ramane cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adica asiguratorul castiga 50%”.

*Proiectul de lege
*Expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani