Grid star
business capital

STRAINII ISI RETRAG BANII DIN ROMANIA – Alarmant: investitiile straine directe inregistreaza o scadere de 120 la suta

Pentru a patra luna consecutiv investitiile straine directe (ISD) inregistreaza un sold negativ. Mai exact, ISD-urile au o scadere de 456 de milioane de euro fata de soldul pozitiv de 2,2 miliarde euro, cat au fost in primele patru luni ale anului trecut.

Scaderea este de 120%, dezvaluie pe pagina sa de Facebook, economistul Adrian Caciu (foto). Practic, investitorii continua sa retraga banii din Romania. “S-au retras capitaluri din Romania in loc sa intre capitaluri”, arata Caciu, care subliniaza ca ceea ce se intampla cu investitiile straine devoaleaza de fapt increderea investitorilor in statul roman.

Prezentam postarea de pe Facebook a economistului Adrian Caciu:

In primele 4 luni ale anului 2020, investitiile straine directe (ISD) au inregistrat un sold negativ de - 456 milioane euro fata de soldul pozitiv de 2,2 miliarde euro cat au fost in primele 4 luni ale anului 2019.

Practic s-au retras capitaluri din Romania in loc sa intre capitaluri.

O scadere a ISD de cu 120%.

Cam atat despre increderea investitorilor straini.

Poate anul viitor.

#safacemostatuie”.

Aceeasi problema a fost sesizata si de senatorul PSD Radu Oprea, ex-ministru al Mediului de Afaceri, la 16 iunie 2020, cand incerca sa traga un semnal de alarma catre ministrul Finantelor, Florin Citu.

Gradul de acoperire a deficitului de cont curent cu investitii straine directe si transferuri de capital si-a accentuat scaderea. Acest lucru inseamna ca in guvernarea PNL, finantarea deficitului de cont curent se face doar in proportie de 64% din surse stabile (ISD si contul de capital), diferenta fiind acoperita din imprumuturi. De aici presiunea pe cursul de schimb si pe rezerva valutara a BNR, ceea ce pe termen mediu creste neincrederea si accentueaza fenomenul de retragere a capitalurilor”, a declarat fostul ministru al Mediului de Afaceri pentru Mediafax.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani