Grid star
business capital

BUGETUL PENTRU 2024 NU ESTE CREDIBIL – Consiliul Fiscal: "Desi proiectul de buget tinteste un deficit cash de 5,0% din PIB, nu exista suficiente masuri credibile de ajustare bugetara care sa conduca la atingerea acestei tinte” (Document)

Semnal de alarma tras de Consiliul Fiscal (CF) condus de Daniel Daianu (foto) cu privire la bugetul elaborat de Guvern pentru 2024.

Consiliul Fiscal precizeaza ca desi proiectul de buget tinteste un deficit cash de 5,0% din Produsul Intern Brut (PIB), nu exista suficiente masuri credibile de ajustare bugetara care sa conduca la atingerea acestei tinte. Consiliul, condus de Daniel Daianu (foto), subliniaza ca nu este prudenta includerea ex-ante in constructia bugetara a unor venituri ipotetice avand drept sursa cresterea eficientei colectarii/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea ANAF si, prin urmare, nu le poate lua in considerare la acest moment.

Mentiunea apare in opinia Consiliului Fiscal in legatura cu proiectul bugetului de stat pe 2024.

Iata constatarile Consiliului Fiscal:

"Pe baza unei abordari prudente a veniturilor si cheltuielilor bugetare, CF apreciaza constructia bugetara pentru anul 2024 drept compatibila cu un deficit cash situat in jurul valorii de 6,4% din PIB. Evaluarea privind deficitul cash are in vedere informatiile de care a dispus CF, incertitudini privind forma finala a masurilor adoptate de autoritati si ipoteza ca nu se va recurge la o reducere fortata de cheltuieli.

In aceste conditii, CF semnaleaza existenta unor riscuri majore cu privire la procesul de consolidare, potrivit constructiei bugetare actuale. Desi proiectul de buget tinteste un deficit cash de 5,0% din PIB, CF apreciaza ca nu exista suficiente masuri credibile de ajustare bugetara care sa conduca la atingerea acestei tinte. CF subliniaza din nou ca nu este prudenta includerea ex-ante in constructia bugetara a unor venituri ipotetice avand drept sursa cresterea eficientei colectarii/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea ANAF si, prin urmare, nu le poate lua in considerare la acest moment. La acestea se adauga un necesar de alocari suplimentare, identificat de CF la nivelul cheltuielilor cu bunuri si servicii si cu asistenta sociala”.

* Cititi aici integral opinia Consiliului Fiscal

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani