Grid star
business capital

POLONIA INVESTESTE IN ROMANIA – Polonezii se afla pe locul 17 in randul investitorilor straini din tara noastra, cu 1.220 societati comerciale

Relatiile bilaterale dintre Romania si Polonia sunt tot mai puternice. Concret, in ultimii 30 de ani, au fost declarate 1.220 societati comerciale cu capital polonez, pe teritoriul romanesc. Mai exact, vorbim despre o investitie directa in valoare de 438 milioane euro.

Drept urmare, Polonia se situeaza pe locul 17 in randul investitorilor straini din tara noastra in anul 2020, spre deosebire de locul 25 pe care se pozitiona in anul 2013.

Mai mult decat atat, schimburile comerciale bilaterale au insumat 2,75 miliarde euro, in primele 5 luni ale anului 2020. Acestea fiind afectate de pandemie cu un procentaj de 12%.

Din suma totala de 2,75 miliarde euro, au fost evidentiate:

- 865 milioane euro: exporturi romanesti (cu 15,9% mai putin);

- 1,8 miliarde euro: importuri de marfuri poloneze (cu 10,2% mai putin), comparativ cu anul 2019.

In aceeasi ordine de idei, situatia aferenta anului 2019 raportata la anul 2018, a aratat mult mai incurajator. Astfel, schimburile bilaterale au insumat 7,6 miliarde euro, cu o crestere de 12,6%.

Din valoarea toatala de 7,6 miliarde euro, au fost evidentiate:

- 2,43 miliarde euro: exporturi romanesti (cu 13,30% mai mult);

- 5,16 miliarde euro: importuri din Polonia (cu 12,26 mai mult), fata de anul 2018.

Datele au fost prezentate in cea mai recenta intrevedere care a avut loc intre Virgil – Daniel Popescu, ministrul economiei, energiei si mediului de afaceri si E.S. Maciej Lang, ambasadorul Republicii Polone in Romania, dupa cum se arata intr-un comunicat emis recent de catre reprezentantii ministerului de resort.

Totodata, daca ne uitam in istorie aflam ca relatiile bilaterale dintre Romania si Polonia au o traditie indelungata, cele doua state avand la un moment dat un destin comun. In perioada interbelica au format “Alianta inimilor, un singur popor cu doua drapele.”

*Cititi aici comunicatul integral emis de MEEMA

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani