Grid star
business capital

CITU, LASAT IN OFFSIDE – Iata documentul care il contrazice pe ministrul Finantelor. Situatia Romaniei este mai rea decat cea prezentata de Florin Citu (Document)

Ministrul Finantelor Florin Citu (foto) a fost lasat in offisde de specialistii de la una dintre cele mai importante institutii din Romania. Acestia contrazic datele prezentate recent de Florin Citu in legatura cu evolutia economica a Romaniei.

Consiliul Fiscal a dat publicitatii “Opinia cu privire la cea de-a treia rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020”. Cu aceasta ocazie, Consiliul Fiscal anunta ca datele prezentate de Florin Citu in legatura cu deficitul bugetar si contractia economica pe care le va inregistra Romania la finele anului sunt prea optimiste. Concret, daca ministrul Finantelor a anuntat o contractie economica de 4,2%, Consiliul Fiscal sustine ca in realitate aceasta ar putea ajunge chiar si la 6%. In ceea ce priveste deficitul comercial, Citu l-a indicat la 9,1%, in timp ce Consiliul Fiscal anunta ca acesta va fi de 9,8%.

Iata un fragment din “Opinia Consiliului Fiscal cu privire la cea de-a treia rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020”, documentul integral fiind atasat la finalul articolului:

  • Consiliul Fiscal (CF) apreciaza ca scenariul macroeconomic revizuit al Guvernului ce prevede o contractie economica de 4,2%, desi mai adecvat in raport cu cel anterior (ce proiecta o contractie a PIB real de 3,8%), pare mai optimist in raport cu evolutia economiei si a pandemiei. CF considera ca intervalul pentru dinamica economica in acest an, al unei contractii intre 4-6%, ramane valid cu cresterea probabilitatii ca reducerea PIB sa se situeze catre partea a doua a intervalului.
  • Cea de-a treia rectificare bugetara majoreaza proiectia de deficit bugetar pentru anul 2020 la 9,1% din PIB, respectiv cu 0,5 pp peste nivelul avut in vedere la rectificarea bugetara operata in luna august a.c. Aceasta evolutie are drept cauze principale: impactul nefavorabil si de amploare asupra incasarilor bugetare al facilitatii de amanare la plata a obligatiilor bugetare de catre agentii economici; deteriorarea cadrului macroeconomic comparativ cu cel avut in vedere anterior; neajunsuri ale constructiei bugetare.
  • Elementul cheie pentru aprecierea proiectiei de incasari bugetare din cea de-a treia rectificare bugetara este reprezentat de impactul facilitatii de amanare la plata a obligatiilor catre BGC ale agentilor economici.
  • CF apreciaza drept probabila materializarea unui gol total de venituri fiscale si din contributii de asigurari sociale plus alte venituri la nivelul anului 2020 de aproximativ 6,5-7,5 mld. lei (circa 0,65%-0,75% din PIB).
  • Acest gol provine, in opinia CF, pe de o parte din evaluarea optimista a ANAF, a sumelor recuperabile in acest an din obligatiile amanate la plata de agentii economici, precum si din probabilitatea ridicata ca sumele aferente inchirierii benzilor de frecventa 5G sa nu fie incasate in anul curent. Trebuie mentionat faptul ca acest gol de venituri identificat de CF la nivelul anului 2020 este recuperabil in anul urmator sprijinind executia cash. Din perspectiva executiei potrivit metodologiei ESA, aceasta nu este influentata de elementele identificate de CF care conduc la acest gol de venituri pentru anul in curs.
  • Privind noile estimari pentru cheltuielile bugetare, CF are rezerve doar la nivelul agregatului de bunuri si servicii, dar apreciaza ca necesarul suplimentar de fonduri poate fi asigurat prin alocari din fondul de rezerva sau poate fi compensat de unele economii la nivelul altor agregate de cheltuieli.
  • CF apreciaza un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020, potrivit metodologiei cash, in jurul valorii de 9,8% din PIB, cu 0,7 pp peste estimarea MFP ca urmare a identificarii unui gol probabil de venituri”.

* Cititi aici integral “Opinia Consiliului Fiscal cu privire la cea de-a treia rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani