Grid star
business capital

DREPT LA REPLICA – Precizarile Institutului National de Statistica: „Se poate verifica in arhiva” (Documente)

Institutul National de Statistica a trimis vineri, 11 iunie 2021, un drept la replica dupa articolul publicat de Lumea Banilor in ziua precedenta cu titlul „ASCUNDEREA MIZERIEI SUB PRES – Institutul National de Statistica, aflat in subordinea lui Citu, a prezentat doar cifrele care i-au convenit. Premierul imediat s-a impaunat” (click aici pentru a citi).

Mai exact, INS explica mecanismul de raportare a datelor privind investitiile in economia nationala.

Prezentam precizarile INS (am anexat la final documentele primite odata cu dreptul la replica):

Referitor la articolul dumneavoastra, cu titlul 'ASCUNDEREA MIZERIEI SUB PRES – Institutul National de Statistica, aflat in subordinea lui Citu, a prezentat doar cifrele care i-au convenit. Premierul imediat s-a impaunat', publicat in data de 10 iunie 2020, facem urmatoarele observatii:

1. INS intotdeauna a publicat datele referitoare la indicatorul 'Investitiile in economia nationala' doar prin compararea cu trimestrul corespunzator din anul anterior. Acest lucru se poate verifica atat in arhiva comunicatelor de presa, in baza de date TEMPO online, cat si in publicatiile in care apare acest indicator.

Mai mult, compararea volumului investitiilor cu trimestrul precedent nu ar avea o semnificatie economica, intrucat o mare majoritate de domenii (precum agricultura, constructii etc.) au o specificitate particulara, facand neconcludenta comparatia.

2. De asemenea, va trimitem atasat si Regulamentul Parlamentului European si al Consiliul European, in domeniu, care prevede, la Art. 5a, pct (c): 'Conducatorii INS-urilor si sefii serviciilor de statistica din cadrul altor autoritati nationale actioneaza in mod independent in indeplinirea sarcinilor lor statistice si nu solicita si nici nu primesc instructiuni din partea vreunui guvern sau a altei institutii, organism, birou sau entitati'.

Asigurandu-va de intreaga noastra disponibilitate, va stam la dispozitie pentru lamuriri suplimentare”.

* Cititi aici Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 martie 2009

* Cititi aici Regulamentul (UE) 2015/759 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 223/2009 privind statisticile europene

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani