Grid star
camere de comert

CRESTEREA LICHIDITATIILOR COMPANIILOR - CCIR organizeaza conferinta „Indiciile macro-economice ale insolventei sistemice. Realitati si solutii pentru redresare”

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) organizeaza joi, 3 noiembrie 2022, la sediul CCIR Business Center conferinta "Indiciile macro-economice ale insolventei sistemice. Realitati si solutii pentru redresare”.

Evenimentul are in vedere identificarea solutiilor in ceea ce priveste consolidarea sau cresterea lichiditatilor companiilor pentru evitarea insolventei, precum si modalitati de redresare financiara a IMM-urilor si a intreprinderilor aflate in dificultate.
 
Insolventa poate fi o solutie de evitare sau de tratament judiciar / administrativ al dificultatilor financiare ale intreprinderilor. Conferinta isi propune sa identifice si sa fixeze aceste solutii, intr-o maniera simpla, comprehensiva, usor de utilizat, atat de catre comercianti, cat si de catre institutiile creditoare, autoritati si instante. Camera de Comert si Industrie a Romaniei aminteste ca Legea insolventei, care tocmai s-a modificat, permite noi metode de alerta, preventie si tratament extrajudiciar al dificultatilor financiare ale intreprinderilor debitoare.

Proceduri de insolventa

"Procedurile de insolventa pot fi utilizate chiar si ca metode de privatizare a intreprinderilor publice aflate in dificultate financiara, metode care pot fi utilizate fara teama de interventiile restrictive ale autoritatilor din domeniul ajutorului de stat. De asemenea, procedurile de insolventa pot fi solutii la gravele crize de supra-indatorare in care ajung tot mai multi simpli particulari, cetateni care sunt afectati de cresterea exponentiala a costului vietii, de ratele crescatoare ale creditelor ori chiar de falimentul angajatorului, cu consecinta somajului de lunga durata.

Legislatia fiscala

 Legislatia fiscala permite, de asemenea, proceduri administrative de redresare a contribuabililor cu datorii, care imbina esalonarea cu stergerea unei parti din datoria fiscala. Aceste proceduri pot fi utilizate chiar si de catre intreprinderile insolvente, cu conditia ca acestea sa intre in vigoare dupa ce debitorul iese din insolventa.
 
Falimentul, la randul sau, poate fi utilizat ca o metoda rapida, onesta si ordonata de asanare a mediului economic, prin eliminarea din matricea de afaceri a intreprinderilor neviabile, care contamineaza mediul de afaceri, inclusiv prin reintroducerea in circuitul juridic, fiscal si economic al activelor initial neviabile, intr-un mod care poate sa fie prietenos cu mediul si respectuos cu reglementarile ecologice.
 
Inflatia, cresterea dobanzilor, scaderea puterii de cumparare si reducerea abrupta a venitului intern brut nu sunt singurele indicii ale unei posibile depresiuni economice pe final de an 2022 si inceput de an 2023. Programele guvernamentale de sustinere a economiei contra efectelor negative ale perioadei de pandemie, cum ar fi IMM Invest, denota o realitate crunta, diferita de previziunile care au stat la baza conceperii acestora, precum si un risc major de dezechilibre bugetare”, explica CCIR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani