Grid star
eveniment

CRIZA FORTEI DE MUNCA IN ROMANIA – Angajatorii cauta personal, dar nu gasesc. Iata oferta. Guvernul a cerut 100.000 de noi lucratori straini

Romania duce lipsa de forta de munca, iar acest lucru se vede din cifrele oficiale. Acesta este si motivul pentru care ministerul Muncii condus de Raluca Turcan (foto) a cerut aprobarea a 100.000 de noi muncitori straini.

Potrivit datelor furnizate de agentii economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in 17 noiembrie erau disponibile 27.145 de posturi la nivel national.

Cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru:

-muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (1.978);
-manipulant marfuri (1.237);
-lucrator comercial (1.220);
-muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (869);
-agent de vanzari (724);
-muncitor necalificat in industria confectiilor (690);
-amabalator manual (625);
-agent de securitate (584);
-operator la masini-unelte semiautomate si automate (473);
-confectioner-asamblor articole din textile (461).

Se cauta si personal cu studii superioare, liceale, dar si necalificati

Din cele 27.145 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 1.820 sunt destinate persoanelor cu studii superioare: (inginer in diferite domenii de activitate; consilier/expert/inspector/referent/econimist in economie generala; programator; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist; specialist in domeniul calitatii etc.).
Alte 5.947 de posturi sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; controlor calitate; casier; lucrator bucatarie; vanzator etc.), 7.447 pentru persoanele cu studii profesionale (lacatus mecanic; sudor; operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice; tamplar universal; sofer autocamion/ masina de mare tonaj etc.). Restul de 11.931 locuri de munca sunt destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; manipulant marfuri; ambalator manual; muncitor necalificat in industria confectiilor; operator la masini-unelte semiautomate si automate etc.). Oferta locurilor de munca vacante la nivel national poate fi accesata pe site-ul www.anofm.ro in sectiunea Locuri de Munca Vacante.

335 locuri de munca vacante in Spatiul Economic European

Angajatorii din Spatiul Economic European ofera, prin intermediul retelei EURES Romania, 335 locuri de munca vacante, dupa cum urmeaza:
-Germania - 292 locuri de munca pentru: muncitor in constructii; maistru in constructii; lucrator in constructii; lucrator in productia si prelucrarea sticlei/ fabricarea fibrei de sticla; operator masini si sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor si a materialelor plastice); specialist in restaurarea textilelor/ examinarea si conservarea textilelor; sef atelier restaurare textile; brutar; taietor de carne si lucrator in productie; muncitor in constructii de acoperisuri; macelar;
-Norvegia - 35 locuri de munca pentru: chef; frizer traditional/ manager frizerie; tinichigiu carosier auto; mecanic auto (pentru camioane si autobuze); mecanic auto (autoturisme); montator podele;
-Polonia - 3 locuri de munca pentru: macelar abator vita;
-Franta - 2 locuri de munca pentru: farmacist;
-Finlanda - 2 locuri de munca pentru: lucrator in metal; mecanic de camioane; -Olanda - un loc de munca pentru tamplar.

100.000 de muncitori straini

La inceputul acestei luni, ministerul Muncii condus de Raluca Turcan a pus in dezbatere publica Proiectul de Hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022. Invocand criza fortei de munca din Romania, se propune aprobarea a 100.000 de muncitori straini care sa aiba drept de munca in tara (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani