Grid star
eveniment

TAXE EGALE PENTRU STUDENTI – 170.000 de tineri sunt vizati: "Se afla intr-o pozitie de inferioritate, intrucat institutia poate modifica oricand si in mod unilateral continutul contractului” (Document)

Studentii admisi pe locurile cu taxa sa plateasca aceeasi suma pe tot parcursul facultatii, prevede un proiect depus in Camera Deputatilor. Daca initiativa legislativa va fi aprobata, majorarea pe toata perioada facultatii va fi interzisa. De lege ar beneficia aproximativ 170.000 de studenti.

Potrivit expunerii de motive, in 5 iulie 2023 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea invatamantului superior 199/2023. Potrivit actualelor dispozitii ale acestui act normativ, viitorii studenti care doresc sa acceseze cursurile unei facultati sunt plasati intr-o pozitie de inferioritate fata de facultate in ceea ce priveste cuantumul taxei si posibilitatea modificarii acestui cuantum in mod unilateral de catre institutia de invatamant.

Se arata ca inainte de admitere, facultatile publica o oferta de scolarizare care cuprinde cuantumul taxei, iar studentul, daca apreciaza ca aceasta este una pe care o poate onora, o accepta prin incheierea contractului de scolarizare.

Modificarea unilaterala a contractului

Insa, din momentul incheierii contractului de scolarizare, studentul se afla intr-o pozitie de inferioritate, intrucat institutia poate modifica oricand si in mod unilateral continutul contractului de scolarizare in ceea ce priveste cuantumul taxei.

"Practic, din dispozitiile actualei reglementari, identificam doua principale dezavantaje fata de orice student care incheie un contract de scolarizare:

-primul se refera la faptul ca acest cuantum al taxei poate fi majorat oricand prin vointa unilaterala a institutiei de invatamant;

-al doilea se refera la faptul ca acest cuantum al taxei poate fi modificat de nenumarate ori pentru ca legea nu limiteaza acest lucru.

Astfel, daca pe parcursul unui ciclu de studii, institutia de invatamant superior ar majora in mod unilateral si repetat taxa de scolarizare, studentii ar avea doua optiuni:

-fie sa accepte in mod fortat schimbarea unei clauze esentiale a contractului de scolarizare;

-fie sa se orienteze catre alta institutie de invatamant superior (care ar putea face acelasi lucru cu privire la taxa de scolarizare)”, se arata in expunerea de motive.

Mai multi bani

Potrivit initiatorilor, iluzia existentei unui veritabil drept de optiune este una evidenta, avand in vedere toate dificultatile pe care le-ar impune transferul la o alta institutie de invatamant superior care ar putea, de asemenea, majora in mod repetat si unilateral cuantumul taxei de scolarizare.

"In aceasta ipoteza, viitorul student nu isi poate proiecta parcursul educational in cunostinta de cauza in momentul in care alege o universitate, cunoscut fiind ca valoarea taxei de scolarizare inca reprezinta o bariera pentru multi studenti. Posibilitatea de a modifica taxa de scolarizare pe durata studiilor ar transforma contractul de studii intr-un contract aleatoriu in care studentul care il semneaza nu ar fi protejat de orice eventuala dorinta de schimbare a taxei.

Initiativa doreste, astfel, sa ofere o garantie clara si neechivoca, stipulata la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenti din Romania care sunt inmatriculati la invatamant ‘cu taxa’ in institutiile de invatamant superior din Romania ca taxele lor de scolarizare nu vor fi marite pe perioada studiilor.

Majorarea taxelor in timpul anului de studiu, ca decizie exclusiv a universitatilor are ca efect cresterea abandonului universitar, scaderea motivatiei de a continua studiile si, din cauza lipsurilor materiale, studentii sunt nevoiti sa isi restructureze cheltuielile, ceea ce le ingreuneaza conditiile de trai din timpul facultatii”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani