Grid star
eveniment

DEFICITUL FORTEI DE MUNCA: VIN LUCRATORI DIN AFARA – Se da unda verde pentru 100.000 de noi muncitori straini (Document)

Guvernul a adoptat hotararea privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in 2023. Astfel, se propune stabilirea pentru anul viitor a unui contingent de 100.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania.

Potrivit Notei de Fundamentare, deficitul de forta de munca inregistrat in Romania se poate vedea si din numarul de solicitari din partea angajatorilor care doresc sa angajeze cetateni straini din afara UE. Se arata ca in perioada ianuarie – iulie 2022, 10.839 firme au solicitat eliberarea de adeverinte privind forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant. In aceeasi perioada de referinta, ianuarie – iulie 2022, structurile teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca au eliberat adeverinte pentru 189.338 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021, cand 5.359 firme au solicitat eliberarea de adeverinte pentru 67.835 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila.

Domeniile deficitare

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverinte in vederea ocuparii locurilor vacante, lucru care nu s-a intamplat deoarece nu a existat forta de munca disponibila, in perioada ianuarie – iulie 2022 se prezinta astfel:
-lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale - 22.649;
-restaurante - 8.687;
-activitati de protectie si garda - 6.620;
-activitati de contractare, pe baze temporare,a personalului - 6.070;
-transporturi rutiere de marfuri - 5.096;
-lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti n.c.a. - 4.824;
-comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun - 3.537.

Astfel, avand in vedere deficitul de forta de munca, se propune stabilirea pentru anul 2023 a unui contingent de 100.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania.


*Nota de Fundamentare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani