Grid star
eveniment

Statul promite bani pentru eficientizarea energetica a locuintei

Ministrul Mediului Costel Alexe a anuntat lansarea in dezbatere publica a ghidului de finantare a programului Casa Eficienta Energetic.

Programul este in premiera in lista programelor finantate de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) si se adreseaza proprietarilor de case deja construite din Romania. Acestia pot beneficia de o prima energetica de maximum 15.000 de euro prin care sa-si faca investitii pentru eficientizarea energetica a propriei locuinte. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor anunta ca finanteaza prin AFM 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

Bugetul programului Casa Eficienta Energetic este de 100 de milioane de euro si poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din Romania:

„Obiectivul principal al programului este sa sprijinim mediul si economia din Romania cu investitii inteligente! Investitii atat de inteligente incat, pe de-o parte, sa-i ajute pe romani sa ramana cu cat mai multi bani in buzunar si, pe de alta parte, sa pompeze bani in industriile care pot crea locuri de munca pentru ei”, anunta ministerul.

Ministrul Costel Alexe a aratat ce pot face romanii cu cei 15.000 de euro, acordati prin Administratia Fondului pentru Mediu:

„Cei care aplica la programul Casa Eficienta Energetic pot opta pentru sisteme de termoizolatie, centrale in condensatie, eficiente energetic, ferestre izolante, panouri solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi si alte echipamente care imbunatatesc eficienta energetica a casei.

Tintim reducerea pierderilor de energie din casele oamenilor de la 40% pana la peste 60%, in functie de nivelul finantarii. Aceasta ar inseamna o scadere automata a facturilor locuintelor in care vor avea loc aceste investitii. Ganditi-va ca o casa care nu e bine izolata poate avea pierderi de pana la 30% doar prin peretii exteriori.

La acestea se adauga si pierderi de pana la 25% prin geamuri si pana la 25% prin acoperis. Deci, multi bani aruncati pe geam, luna de luna! Programul nostru vrea sa intrerupa aceasta risipa”
, a declarat Costel Alexe.

Programul Casa Eficienta Energetic va demara imediat dupa perioada dezbaterii publice (30 de zile) si dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Cei interesati de Casa Eficienta Energetic vor putea depune online cererea pentru prima energetica insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea.

Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare. Asta inseamna ca au la dispozitie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni:

„Este important ca noi toti sa incepem sa ne gandim locuintele in cheia eficientei energetice. Astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. 50% din consumul de energie este generat de cladiri si 40% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt generate tot de acestea. Cred ca eficienta energetica este cea mai rentabila forma de a lupta cu emisiile si cu schimbarile climatice.

Apoi, investitiile in eficienta energetica au o rata de multiplicare foarte puternica in economie. Pentru fiecare 1 euro investit se mobilizeaza cel putin alti 3 euro in economie din stimularea mediului de afaceri si crearea de locuri de munca, bani mai multi ramasi pentru consum la beneficiari si cheltuieli reduse pentru sanatate”, a mai declarat ministrul Mediului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani