Grid star
eveniment

PROTEST LA FINANTE - Angajatii, pe holurile institutiei, nemultumiti de proiectul reformei bugetarilor: "Se alatura colegi din toata tara!”

Zeci de angajati din ministerul de Finante au intrerupt lucrul joi, 10 august 2023, si se afla pe holurile institutiei, nemultumiti de masurile pe care le pregateste guvernul. Acestia protesteaza impotriva prevederilor din proiectul de ordonanta de urgenta privitor la reforma bugetarilor.

Colegii din Ministerul Finantelor au declansat un protest spontan. Se alatura colegi din toata tara!”, anunta pe facebook sindicatul Finante Sed Lex, acolo unde au fost postate si imagini.

Sed Lex anunta ca se vor declansa proteste la nivel national, nemultumiti de aparitiei proiectului Ordonantei de urgenta privind reducerea cheltuielilor bugetare, care contine prevederi referitoare la:

- Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei

- Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

- Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

- Anularea posturilor vacante

- Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala.

Iata comunicatul Finante Sed Lex:

Declansam protestele la nivel national.

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finantelor a avut loc sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante convocat de urgenta in urma aparitiei proiectului Ordonantei de urgenta privind reducerea cheltuielilor bugetare, care contine prevederi referitoare la:

- Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei;

- Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei;

- Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei;

-Anularea posturilor vacante;

- Desfiintarea biroului si functiei de sef birou;

-Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala.

Diminuarea veniturilor

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor judetene membre, prezenti la sedinta Consiliului National, au hotarat sa respingem in totalitate acest proiect, care daca ar fi aprobat in forma actuala, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) si la pierderea locurilor de munca.

Aceasta solicitare se adauga celorlalte 2 revendicari specifice, respectiv:

-Egalizarea salariilor la nivelul maxim in plata pe fiecare functie, grad profesional si gradatie in cadul sistemului fiscal

-Introducerea in noua lege a salarizarii a familiei ocupationale 'finante' si a unei grile de salarizare corespunzatoare complexitatii activitatii desfasurate.

Pentru sustinerea acestor revendicari s-a hotarat declansarea actiunilor de protest la nivel national, astfel:

Calendarul protestelor

-In data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, protest cu incetarea lucrului, in fata tuturor sediilor institutiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Directii/birouri vamale, directii antifrauda;

-Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest in fata sediului Ministerului Finantelor, la care fiecare sindicat judetean va trimite un numar de minim 10 reprezentanti

-Protestele vor continua din data de 24 august 2023, in functie de evolutia eventualelor discutii cu reprezentantii Guvernului si de dorinta membrilor si nemembrilor de sindicat in ceea ce priveste solutionarea revendicarilor noastre legitime.

La intalnirea de azi au participat si colegi din cadrul Ministerului Finantelor, nemultumiti de preconizatele masuri, care si-au exprimat sprijinul, chiar daca nu sunt membri de sindicat.

Este un moment crucial pentru noi, asemanator celui din 2010, care a fost o reusita datorita solidarizarii tuturor angajatilor din sistemul fiscal.

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul si locul de munca al fiecaruia dintre noi precum si de pozitia pe care o meritam in viitoarea lege a salarizarii”.

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani