Grid star
eveniment

UNA ZICE ORDONANTA, ALTA SPUNE BOLOS – Ministrul de Finante neaga amanarea cresterii contributiei la Pilonul II de pensii. In schimb, proiectul de OUG cu noile masuri fiscale prevede plata contributiei abia din 2026, in loc de 2024 (Documente)

Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), neaga ca se va amana cresterea contributiei la Pilonul II de pensii. Cu toate acestea, prevederea apare in draftul proiectului de OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Concret, potrivit Ordonantei 23 din 16 martie 2022 pentru completarea art. 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate private: "Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contributie la fondul de pensii este de 4,75%” (vezi facsimil 1).

Insa, potrivit proiectului de OUG amintit mai sus: "Incepand cu data de 1 ianuarie 2026 cota de contributie la fondul de pensii este de 4,75%” (vezi facsimil 2). Ceea ce inseamna o amanare de doi ani, daca acest lucru va fi aprobat de catre Guvern.

Iata precizarea facuta pe Facebook de ministrul Finantelor Marcel Bolos:

"Nu vom amana cresterea contributiei la Pilonul II de pensii. Am vrut sa abordez direct o chestiune importanta pentru a pune capat oricaror speculatii si pentru a oferi claritate in legatura cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculatii si zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu. Problema sustenabilitatii deficitului ramane deschisa si implica identificarea unor solutii care sa fie cuprinse in strategia fiscal-bugetara. Tocmai de aceea, echipa MF analizeaza cu atentie diferitele optiuni care sunt prezentate la nivelul coalitiei de guvernare si calculeaza impactul pe care il pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coalitie. Ce pot sa va asigur este ca orice act normativ care va avea semnatura institutiei noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare si aprobare”.

Intarziere majora

Si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) arata ca o eventuala amanare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiara a Pilonului II, considerat rezolvat inca din martie 2022 si pentru care Guvernul Romaniei a primit deja de la Uniunea Europeana banii aferenti transei corespunzatoare din PNRR. Conform APAPR, potrivit legii initiale, contributia trebuia sa ajunga la 6% din veniturile brute ale romanilor inca din 2016, insa acest nivel nu a fost niciodata atins, legea nefiind respectata de mai bine de un deceniu.

Iata explicatiile APAPR:

"Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a aflat din mass-media despre intentia Guvernului de a amana inca o data cresterea contributiei la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% pana in 2026 in loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislatiei in vigoare si PNRR.

Propunerea de amanare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiara a Pilonului II, considerat rezolvat inca din martie 2022 si pentru care Guvernul Romaniei a primit deja de la Uniunea Europeana banii aferenti transei corespunzatoare din PNRR.

Potrivit legii initiale, contributia trebuia sa ajunga la 6% din veniturile brute ale romanilor inca din 2016, insa acest nivel nu a fost niciodata atins, legea nefiind respectata de mai bine de un deceniu. Amanarea din nou si din nou a cresterii contributiei la Pilonul II este in detrimentul tuturor salariatilor activi din Romania, care muncesc, isi platesc taxele, impozitele si contributiile si care au asteptari legitime pentru o pensie decenta, inclusiv din Pilonul II. In spiritul constitutional al statului social si echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat sa aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi catre seniorii Romaniei, ci si sa permita generatiei active sa isi securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private.

Pilonul II, lansat acum 16 ani in Romania, administreaza in prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro in numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investitionale aproape duble fata de inflatie. Toate tarile membre UE si OECD au sisteme de pensii private, tendinta la nivelul tarilor civilizate fiind de sprijinire si incurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin masuri fiscal-bugetare. APAPR face apel public la Guvernul Romaniei sa respecte legislatia in vigoare si angajamentele anterioare catre Uniunea Europeana si sa majoreze contributia la Pilonul II la 4,75% inca de la 1 ianuarie 2024, conform legii si PNRR”.

* Cititi aici Ordonanta 23 din 16 martie 2022 pentru completarea art. 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

*Cititi aici integral draftul proiectului de OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani