Grid star
eveniment

REABILITAREA SISTEMULUI DE TERMOFICARE AL CAPITALEI – Iata cati bani a aprobat Comisia Europeana

Comisia European aproba un ajutor in valoare de 254 milioane euro pentru sprijinirea reabilitarii sistemului de termoficare din Bucuresti

Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat ca aceasta masura de ajutor finantata prin intermediul fondurilor structurale ale UE va ajuta Romania sa isi atinga obiectivele in materie de eficienta energetica si va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si de alti poluanti, fara a denatura in mod nejustificat concurenta.

Romania a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public in valoare de aproximativ 254 de milioane EUR (1 208 miliarde RON) pentru reabilitarea retelei de distributie (in special a conductelor prin care apa calda ajunge in principalele puncte de distributie) a sistemului de termoficare din zona urbana Bucuresti. Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finantat din fondurile structurale ale UE gestionate de Romania.

Cel mai mare sistem din UE

Ca marime, sistemul de termoficare din Bucuresti este primul din UE si al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport si 2 800 km de conducte pentru sistemul de distributie. Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucuresti va consta in inlocuirea unor sectiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentand aproximativ 10 % din lungimea totala a retelei.
Aceasta investitie va reduce pierderile de caldura si de apa, precum si alte tipuri de pierderi, generand costuri mai mici de intretinere a retelei. Prin urmare, masura va contribui la economii de energie si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si de alti poluanti.

Sprijin public

Potrivit CE, in pofida reducerii cu aproximativ 10 % a costurilor de exploatare, functionarea generala a sistemului de termoficare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costul aferent acestor investitii. Prin urmare, fara sprijin public, proiectul nu ar fi viabil din punct de vedere financiar:

“Pentru a acoperi deficitul de finantare al proiectului este necesar acest grant din fondurile structurale ale UE.
Normele UE in domeniul ajutoarelor de stat permit statelor membre sa acorde sprijin pentru instalatiile de productie si retelele de distributie a energiei termice, sub rezerva indeplinirii anumitor conditii stabilite in Orientarile Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protectia mediului si energie. In special, orientarile prevad ca, pentru a fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat, proiectele trebuie sa indeplineasca criteriile legate de asigurarea 'incalzirii centralizate eficiente' stabilite in Directiva privind eficienta energetica.


Intrucat caldura introdusa in sistem provine in proportie de aproximativ 80 % din instalatii de cogenerare, Comisia a constatat ca sistemul de termoficare din Bucuresti este un sistem eficient de termoficare si racire centralizata, astfel cum este definit acest concept in Directiva privind eficienta energetica. De asemenea, Comisia a constatat ca masura este necesara – intrucat proiectul nu ar putea fi realizat fara sprijin public – si proportionala – deoarece proiectul va oferi o rata de rentabilitate rezonabila.
Pe aceasta baza, Comisia a concluzionat ca masura nu denatureaza concurenta si este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat, in special datorita reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si de alti poluanti si a imbunatatirii eficientei energetice a sistemului de termoficare”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani