IMPOZITAREA PENSIILOR – Legea a fost deja adoptata de Senat. Acum a primit aviz pozitiv din Camera Deputatilor (Document)
12 February 2023 13:32 Lumea Banilor 1610Proiectul de lege care prevede majorarea pragului de impozitare al pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei a primit aviz in Camera Deputatilor, dupa ce anterior fusese adoptat in Senat.
Initiativa legislativa prevede scutirea de impozitul pe venit a pensiilor de pana in 3.000 de lei. La sfarsitul acestei saptamani, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a dat unda verde proiectului, avizandu-l favorabil. Sunt asteptate si restul avizelor de la comisiile sesizate, dupa care urmeaza votul in plenul Camerei, care este for decizional.
Ultima actualizare, in 2017
In expunerea de motive se arata ca la articolul 100 din Codul Fiscal “Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii”, acesta prevede in momentul de fata faptul ca venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata. Ultima actualizare a acestui plafon s-a realizat prin Legea 2 din 12 ianuarie 2017, de la o valoare initiala de 1.050 lei, la 2.000 lei.
Potrivit initiatorilor, in ultimii 5 ani nu au mai intervenit ajustari asupra acestui plafon care stabileste venitul impozabil lunar din pensii, desi inflatia anuala a variat intre 3% si peste 14%. Mai mult decat atat, majorarile succesive ale punctului de pensie operate in perioada 2017-2022, au determinat cresterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru multi pensionari, majorari care, in parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depaseau acest nivel.
Cresterea puterii de cumparare
Initiatorii arata si ce avantaje aduce legea, daca va fi adoptata:
–contribuie la cresterea puterii de cumparare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.006 de lei;
–contribuie la mentinerea unei cereri cel putin constante in economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici romani (care produc si comercializeaza produse pe piata Interna) si asupra cresterii economice;
–contribuie la cresterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize si alte taxe si alte impozite asociate utilizarii bunurilor.