Grid star
analize

Cu cartile pe masa!

Cu cartile pe masa! De ce este nevoie acum de consolidare fiscala?

Pentru ca 60% din banii imprumutati astazi de Romania merg pentru plata sau refinantarea datoriilor din urma, mai ales a datoriilor imense contractate de guvernarile de dreapta!

In ultima luna de guvernare PSD - din 2019- deficitul bugetar al Romaniei era de 2,8% din PIB, sub 3% cat este regula bugetara stabilita de UE.

In 2 luni de guvernare de dreapta deficitul bugetar a crescut cu 60%, o gaura de peste 15 miliarde lei provocata bugetului de guvernarea de atunci. Dezastrul a continuat, iar in 2020 deficitul a ajuns la un record de 9,2% din PIB si s-a mentinut la un nivel record in UE si in anul 2021: 7,1% din PIB.

Pe scurt: in timpul guvernarilor de dreapta, deficitul bugetar a ajuns la recordul istoric de 100 miliarde lei (in anul 2020), fata de 29 miliarde lei in octombrie 2019 (ultima luna de guvernare PSD). Iar, din cauza acestor derapaje bugetare masive din perioada guvernarilor Orban si Citu, datoria guvernamentala a explodat!

Ponderea datoriei guvernamentale in PIB a explodat de la 35,1% din PIB in anul 2019 la 48,6% din PIB in anul 2021, potrivit Eurostat. De la 365 miliarde lei (octombrie 2019) datoria guvernamentala a urcat la 558 miliarde lei (noiembrie 2021).

Un record negativ cu care cei de dreapta au intrat in istorie: au indatorat Romania cu inca 193 miliarde lei! Si, nici in prezent, nu stim unde s-au dus acesti bani, in conditiile in care s-au intors in economie sume echivalente cu doar 2% din PIB!

O sa va intrebati din nou de ce este nevoie acum de consolidare fiscala, dupa 3 premieri de dreapta?

-Pentru ca Romania este singura tara din UE in Procedura de Deficit bugetar excesiv din cauza guvernarilor lor;

-Pentru ca Romania are o problema grava a veniturilor bugetare. Veniturile fiscale sunt la 27% din PIB, cu 15 puncte procentuale sub media UE (42% din PIB);

-Pentru ca Romania va fi sanctionata cu amenda de 0,5% din PIB, daca nu demonstreaza ca reduce deficitul bugetar;

-Pentru ca Romania risca sa piarda fonduri europene si fonduri din PNRR;

-Pentru ca Romania va deveni necredibila pe pietele financiare, iar costurile la care ne imprumutam vor creste, iar datoria Romaniei devine din ce in ce mai greu de platit;

-Pentru ca fara masurile de reducere a cheltuielilor statului si cele de reasezare a sistemului fiscal pe baze echitabile, Romania rateaza inclusiv sansa de a face mari investitii publice!

Si mai e ceva:

Am ales un drum nepopular dar responsabil!

In locul masurilor populiste care se luau de obicei cu un an inainte de alegeri, am ales sa stabilizam tara, probabil cu costuri electorale.

Culmea e ca cei care ne-au ingropat in datorii sunt cei mai galagiosi si critica fara a da vreo solutie, toate masurile!

sursa: facebook Daniel Zamfir

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani