Curtea de Conturi a descins la Ministerul Investitiilor: “Recuperarea primelor in valoare de 1.814.000 lei acordate in mod necuvenit” (Document)
Curtea de Conturi condusa de Mihai Busuioc (foto) a prezentat marti, 20 mai 2025, raportul de audit pe 2023 la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE). Au fost identificate mai multe erori, motiv pentru care Curtea a solicitat MIPE o analiza a masurii de sustinere privind acordarea primelor de cariera didactica si a primelor de cariera profesionala, in vederea efectuarii corectiilor contabile, dar si pentru “recuperarea primelor in valoare de 1.814.000 lei, care au fost acordate in mod necuvenit.
Potrivit Curtii de Conturi, auditorii au constatat ca au fost majorate creantele din fonduri europene nerambursabile cu 316.506.400 lei, reprezentand 80% din totalul platilor efectuate in cadrul Programului Educatie si Ocupare Didactic pentru primele de cariera si primele profesionale, prin evidentierea eronata ca sume de primit de la Comisia Europeana. Asta in conditiile in care nu exista o decizie de finantare din fonduri externe nerambursabile pentru aceste masuri de sprijin.
Prezentam comunicatul Curtii de Conturi:
“In contextul auditarii situatiilor financiare aferente anului 2023 la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), Curtea de Conturi a formulat o opinie cu rezerve si a transmis entitatii o serie de recomandari in scopul remedierii erorilor identificate la nivelul unor solduri si tranzactii si al diminuarii riscurilor.
Astfel, Curtea a solicitat MIPE o analiza a masurii de sustinere privind acordarea primelor de cariera didactica si a primelor de cariera profesionala, in vederea efectuarii corectiilor contabile, dar si pentru recuperarea primelor in valoare de 1.814.000 lei, care au fost acordate in mod necuvenit.
Auditorii au constatat ca au fost majorate creantele din fonduri europene nerambursabile cu suma de 316.506.400 lei, reprezentand 80% din totalul platilor efectuate in cadrul Programului Educatie si Ocupare Didactic pentru primele de cariera si primele profesionale, prin evidentierea eronata ca sume de primit de la Comisia Europeana, in conditiile in care nu exista o decizie de finantare din fonduri externe nerambursabile pentru aceste masuri de sprijin.
Auditul financiar a semnalat nevoia unui efort sustinut la nivelul ministerului pentru realizarea de analize asupra creantelor inregistrate, precum si necesitatea unor politici privind constituirea unor instrumente financiare (datorii contingente sau provizioane) pe seama unor cheltuieli anticipate si previzibile, necesare pentru a acoperi sumele generate de obligatiile ce deriva din litigiile in care MIPE este parte. Este de mentionat faptul ca au existat cazuri in care a fost necesara suplimentarea semnificativa a bugetului MIPE pentru plata unor despagubiri, ca urmare a solutionarii unor litigii in defavoarea ministerului.
Curtea de Conturi a constatat ca desi ministerul nu a efectuat analize in vederea stabilirii situatiei reale a debitelor si pentru a determina daca au fost epuizate toate caile legale de recuperare, acesta a mentinut in evidenta contabila creante in valoare de 90.098.455 lei, aferente unor societati comerciale radiate. Aceste creante nu au fost analizate cu ocazia inventarierilor anuale, fapt care a avut repercusiuni in propagarea erorilor in fiecare exercitiu financiar si majorarea riscului de prescriere a dreptului la actiune.
Curtea de Conturi a identificat unele vulnerabilitati ale sistemului de control intern managerial, pe care le-a transmis conducerii ministerului in vederea remedierii.
Un aspect pozitiv constatat de catre Curtea de Conturi este acela ca exista o preocupare la nivelul conducerii pentru a procedura activitatile care implica tranzactii din fonduri europene, insa este necesar un efort sustinut de monitorizare a implementarii procedurilor conform cerintelor, astfel incat entitatea sa nu se expuna unor riscuri semnificative”.
>>Raportul Curtii de Conturi
Sursa foto: Facebook Curtea de Conturi