Grid star
eveniment

DATORII IN PREMIERA – Planul UE pentru redresarea de dupa criza

Planul Uniunii Europene pentru redresarea economica de dupa criza provocata de coronavirus include o premiera pentru UE – si anume: contractarea unor datorii.

Mai exact, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), a anuntat miercuri, 27 mai 2020, ca vrea sa aloce minimum 750 de miliarde de euro pentru reconstructia economica, pe langa cei 1.000 de miliarde de euro reprezentand bugetul normal al Uniunii.

Totusi, doar o mica parte ar fi bani lichizi, restul urmand sa constea in garantii, realocari si datorii. 500 dintre cei 750 de miliarde de euro ar urma sa fie subventii nerambursabile, iar restul – credite, scrie Deutsche Welle.

Planul prezentat miercuri de Ursula von der Leyen sporeste si atributiile sefei CE, pentru ca ea ar urma sa fie cea care va supraveghea asa-numitul „Recovery Fund” (fond de redresare) al UE.

Comisia acorda ajutoarele regionale cu care regiunile slabe economic ale UE sunt sprijinite deja de decenii. La fel ar urma sa functioneze si impartirea ajutoarelor pentru criza generata de coronavirus, desi nu se stie inca daca statele beneficiare vor trebui sa vina si ele cu o contributie proprie.

Banii ar urma sa fie utilizati pentru indeplinirea obiectivelor pe termen lung ale UE, adica proiectele de combatere a modificarilor climatice, de digitalizare, de cercetare si dezvoltare. Ceea ce inseamna ca banii din Recovery Fund nu ar trebui investiti pentru a salva de la faliment anumite ramuri industriale amenintate acum de urmarile crizei coronavirus. Multe tari doreau insa exact un ajutor in acest sens, pentru a evita pierderile masive de locuri de munca.

Recovery Fund ar urma sa fie finantat prin contractarea de datorii, o premiera in istoria Comisiei Europene, care ar urma sa primeasca o derogare unica in acest scop. Sefa CE se foloseste in acest sens de bugetul UE ca baza a obtinerii creditului din pietele financiare. Creditul va fi platit inapoi in 20 de ani. Contributiile statelor membre la bugetul comunitar vor urma sa creasca de asemenea, dupa ce va incepe plata creditului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani