Grid star
eveniment

INTERZICEREA IMPORTURILOR DE GAZE DIN RUSIA DE CATRE ROMANIA: AVERTISMENT – Consiliul Economic si Social trage semnalul de alarma: "O astfel de masura va avea efecte majore pentru economia nationala” (Document)

O initiativa legislativa care ar putea efecte majore asupra economiei Romaniei, dupa cum arata Consiliul Economic si Social, se afla pe ordinea de zi a sedintei Senatului de luni, 20 iunie 2022. Este vorba despre proiectul de lege Solidaritate cu Ucraina pentru interzicerea importului si achizitiilor intracomunitare de petrol, gaz natural, carbune si combustibil nuclear provenind din Federatia Rusa pe durata agresiunii neprovocate impotriva Ucrainei.

Acesta a fost initiat de mai multi parlamentari USR. Pana in prezent, initiativa legislativa a fost inscrisa de doua ori pe ordinea de zi, insa nu a fost discutata.

Consiliul Economic si Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de lege. Potrivit CES, "o astfel de masura va avea efecte majore pentru economia nationala”. In plus, Consiliul arata ca "este prematur ca Romania sa ia in avans o astfel de hotarare si trebuie constatat mai intai ce vor decide si alte tari din Uniunea Europeana”.

Pedeapsa cu inchisoare

Potrivit initiativei legislative, se interzic importul si achizitiile intracomunitare de petrol, gaz natural, carbune si combustibil nuclear provenind din Federatia Rusa, in mod direct sau prin intermediari din tarile Uniunii Europene sau din tari terte, in cazul in care aceasta va fi adoptata. Proiectul de lege mai prevede ca nerespectarea prevederilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi in cazul persoanelor fizice, respectiv cu amenda penala intre 500.000 si 2.000.000 lei in cazul persoanelor juridice.

"Dizolvarea" agentilor economici

Initiativa legislativa mai prevede ca Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale poate dispune suspendarea temporara a activitatii agentilor economici care desfasoara operatiuni cu incalcarea prevederilor, pentru un interval de pana la 6 luni.
„In cazul incalcarii repetate a prevederilor catre agentii economici, precum si in cazul in care valoarea bunurilor sau a marfurilor care fac obiectul importurilor sau achizitiilor intracomunitare depaseste cifra de 5 milioane de lei, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale poate solicita dizolvarea agentilor economici in cauza”.

*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani