Grid star
criptomonede

DECIZIA POSESORILOR DE CRIPTOMONEDE DUPA CE FONDATORUL BINANCE A PLEDAT VINOVAT - Investitorii au retras peste un miliard de dolari de pe platforma in ultimele 24 de ore

Investitorii au retras active digitale in valoare de peste 1 miliard de dolari in ultimele 24 de ore de pe Binance, fara a include bitcoin, dupa ce fondatorul si CEO-ul Changpeng „CZ” Zhao a demisionat si a pledat vinovat intr-un acord cu Departamentul de Justitie (DOJ) al SUA. Lichiditatea a scazut cu 25% in acelasi interval de timp, potrivit furnizorului de date Kaiko, scrie CNBC.

Gilda Popa

Un "exod” similar al investitorilor de pe platforma cripto a avut loc in iunie 2023, cand bursa cripto si CZ, fondatorul acesteia, au fost acuzati de 13 incalcari ale valorilor mobiliare de catre SEC. Retragerile au avut loc dupa ce, marti 21 noiembrie, Binance a fost de acord sa plateasca amenzi de 4,3 miliarde de dolari guvernului SUA, pentru a pune capat acuzatiilor penale si cauzelor civile care vizeaza bursa cripto intr-o investigatie derulata de DOJ in ultimii ani.

Tokenul nativ al Binance, BNB, a scazut cu peste 8% in ultimele 24 de ore. Binance detine tokenuri BNB in valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, potrivit platformei de analiza blockchain Nansen.

Binance ramane cea mai mare bursa de criptomonede din lume la nivel global, procesand miliarde de dolari in volum de tranzactionare in fiecare an.

Pe platforma raman active de peste 65 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor prelucrate de Nansen, ceea ce inseamna ca Binance este probabil suficient de capitalizata pentru a rezista la un „bank run” (moment in care un numar criric de investitori isi retrag simultan fondurile) de platforma. Desi cifrele par uriase, in prezent nu se poate vorbi despre un „exod in masa” al investitorilor relevanti, noteaza CNBC.

"Dupa socul momentan al acordului cu anuntul, nu exista niciun impact semnificativ asupra majoritatii activelor. Criptomoneda care pare sa fi suferit cel mai mult, pierzand mai bine de 9%, este tokenul BNB de la Binance. Din primele 100 de criptomonede, pana la 98 au inregistrat o revenire vizibila in ultimele 24 de ore. Bitcoin, intre timp, a scazut cu 4% inainte de a reveni si a ramas cu o pierdere de 1,3%””, a declarat Grzegorz Drozdz, analist de piata la firma de investitii Conotoxia Ltd.

Drozdz a adaugat ca ar putea fi o stire net pozitiva pentru industrie faptul ca disputa cu autoritatile de reglementare este acum solutionata juridic si ca bursa cripto s-a angajat sa mareasca masurile de securitate.

"Acest lucru, combinat cu probabila aprobare iminenta a unui ETF bazat pe cotatiile bitcoin, ar putea avea un impact pozitiv pe piata cripto pe termen lung”, a spus Drozdz.

Strategie pe trei ani

Expertii citati de CNBC au spus ca Binance poate sa treaca peste aceasta situatie, in pofida unei situatii turbulente. Ei au citat decizia companiei de a se conforma cu procesul DOJ si de a implementa o strategie de trei ani pentru a-si aduce operatiunile in conformitate cu legislatia americana.

"Suma de 4 miliarde de dolari este in mod clar foarte mare si va crea dureri reale pentru bilantul Binance. Cu toate acestea, aceasta amenda nu pare a avea drept scop sa dea o lovitura fatala bursei. Pe baza pozitiei dominante a Binance in cadrul cripto-ecosistemului de-a lungul unui numar de ani, a bogatiei personale a lui CZ... si a volumelor de tranzactionare continue, in ciuda scaderii volumului global de tranzactionare cripto, precum si a cotei de piata a Binance fata de alte locatii, ma indoiesc ca Binance va se confrunta cu riscuri de solvabilitate la plata acestei amenzi.”, a declarat Yesha Yadav, profesor de drept Milton R. Underwood si decan asociat la Universitatea Vanderbilt, pentru CNBC.

Acord de 4,3 miliarde de dolari cu autoritatile din SUA

Asa cum a relatat miercuri, 22 noiembrie Lumea Banilor, Departamentul de Justitie (DOJ) al SUA a anuntat, intr-un comunicat, ca autoritatile americane au incheiat un acord de 4,3 miliarde dolari cu Binance Holdings, care a pledat „vinovat” in cazul acuzatiilor cu care se confrunta intr-o ancheta complexa care vizeaza bursa cripto. Astfel, compania recunoaste ca a incalcat legislatia americana pentru combaterea spalarii banilor, transmiterea de bani si sanctiunile internationale impuse de SUA. De asemenea, CEO-ul Binance, Changpeng „CZ” Zhao (foto), a anuntat ca demisioneaza si ca va pleda vinovat in acelasi caz.

Ca parte a acordului de recunoastere a vinovatiei, Binance a fost de acord „sa renunte la 2,5 miliarde USD si sa plateasca o amenda penala de 1,8 miliarde USD pentru o sanctiune financiara totala de 4,3 miliardeUSD. Binance a fost, de asemenea, de acord sa fie supravegheata de un monitor independent de conformitate timp de trei ani si sa remedieze si sa-si imbunatateasca programele de combatere a spalarii banilor si a sanctiunilor. Binance, separat, a incheiat acorduri cu CFTC, FinCEN si OFAC, iar DOJ va credita aproximativ 1,8 miliarde de dolari pentru aceste rezolutii”, se mentioneaza in comunicat.

Acordul dintre oficialii americani si Binance a dus la inchiderea, in mare parte, a celor mai multe dintre investigatiile civile si penale cu care se confrunta bursa cripto in SUA. Binance mai are inca un dosar civil pe rol cu Comisia pentru Valori Mobiliare si Schimb (SEC) din SUA, care a acuzat Binance, Binance.US si CZ de incalcarea legii valorilor mobiliare in iunie

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani