Grid star
eveniment

DEZBATERE DESPRE INTELIGENTA ARTIFICIALA – Discutiile au avut loc la Timisoara Food Sumit

Dezbatere despre inteligenta artificiala la Timisoara Food Sumit. A fost o dezbatere de varf intre specialisti din Romania si strainatate, de prima marime, despre Inteligenta Artificiala

Iata postarea Timisoara Food Sumit:

"Sunt Catalin Pavel si Arthur Habicht niste roboti?

Dezbatere de varf intre specialisti din Romania si strainatate, de prima marime, despre Inteligenta Artificiala. Sa fie ei oameni adevarati sau avataruri?

Marius Moise, Director General la FastBit, considera ca sunt trei directii catre care companiile vor trebui sa se indrepte: inserarea unor programe (co-piloti), cum este Chat GTP, pentru a asigura cresterea eficientei, a productivitatii; a doua ar fi introducerea IA adaptata la specificul companiei, iar a treia directie ar fi utilizarea IA pentru marketing, cunoasterea consumatorilor, relatiile cu clientii.

Marius recomanda companiilor sa inceapa cat mai devreme sa lucreze cu IA, cel mai bine, in parteneriat cu firme specializate in IA. Sa experimenteze, sa vada ce rezulta si sa-si adapteze strategiile in mod corespunzator.

Catalin Pavel, Director IT la Profi Romania, sustine ca IA a inceput de mult, si ca este de fapt “smart technology”. Alte companii – Deep Mind, Google, Amazon s.a.m.d. au facut IA de mai de mult.

Profi, spune Catalin, foloseste machine learning nu IA. Profi ruleaza, in fiecare noapte, 45 de milioane de scenarii pentru a-si eficientiza activitatea. Nu crede ca se vor pierde job-uri. Profi lucreaza cu stat-up-uri. ProfiApp a fost realizata cu un start-up din Danemarca. El mentioneaza si ca avem companii foarte bune in Romania care lucreaza cu IA.

Darius Georgiu, co-moderator al panelului si vice-presedinte al Camerei de Comert si Industrie Timis, sustine ca este nevoie de adaptare la noile tehnologii. Vor disparea acele job-uri care nu vor mai fi cerute de piata dar, in acelasi timp, se vor cere mai multe. Cum s-a intamplat si in trecut.

Pozitia statului

Marius Posa, Subsecretar de Stat in Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii transmite si pozitia ministerului care considera ca este nevoie urgent de reglementarea IA. Sunt necesare politici coerente si reglementari inteligent concepute. Chiar daca nu trebuie privita ca o sperietoare trebuie totusi tratata cu maxima seriozitate. Riscurile sunt foarte mari daca o astfel de masinarie este alimentata cu date eronate, din greseala sau chiar intentionat.

Florin Dragan- Rectorul Universitatii Politehnice Timisoara remarca ca este nevoie de oameni capabili sa lucreze cu IA. Politehnica are deja de 4 ani un Masterat in IA, pregatind cam 60 de masteranzi pe an.

Cei prezenti considera IA ca ceva foarte bun. Bazele de date sunt astazi cele mai valoroase valute. IA va revolutiona multe sectoare. Viitorul pare bun. Trebuie insa spus ca orice tehnologie poate fi utilizata in scopuri bune sau rele. Vezi industria nucleara. La fel si IA. Exista un consens al celor prezenti ca IA trebuie reglementata si tinuta sub control.

Pe latura practica, Arthur Habicht, Chief Tehnology Officer la firma Sedimentum din Elvetia prezinta o aplicatie concreta a IA: un dispozitiv care poate monitoriza persoanele in varsta, cand sunt in locuinta, dar singure. Practic fara imagini foto sau video, pastrand intimitatea celor supravegheati, folosindu-se IA. Aceasta analizeaza undele din incapere, identifica daca persoana este cazuta, sau are probleme de sanatate si apeleaza imediat numarul de urgenta. Dispozitivul este deja vandut in Elvetia.

Nu credem ca vorbitori de mai sus sunt oameni... daca ne pacalesc?

Sponsori : Profi (Sponsor Silver), AQUA Carpatica (Sponsor Bronze), Auchan (Sponsor Sustenabilitate), Combinatul Agroindustrial Curtici, Crama Aramic (Sponsor Integrare de Succes), Mirdatod Ibanesti (Sponsor Degustare Delicii).

Parteneri: Universitatea de Stiintele Vietii 'Regele Mihai I' din Timisoara, Biris Goran SPARL, Academia De Stiinte Agricole SI Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, ASPES Romania, LAPAR , Italprod Srl

Parteneri media: Food Biz, Agrostandard News, Lumea Banilor, Revista Economistul, MONEY.ro, ZIUA de Vest, Opinia Timisoarei, Radio Timisoara".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani