Grid star
eveniment

ECONOMIA ROMANIEI – Productia a crescut intr-o luna. Ce s-a intamplat fata de anul trecut (Document)

In mai 2023, productia industriala a crescut fata de aprilie 2023 cu 13,1% ca serie bruta, si a scazut cu 0,8% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Potrivit Institului National de Statistica (INS), fata de mai 2022, productia industriala a fost mai mica cu 4,8% ca serie bruta si cu 5,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

In perioada ianuarie-mai, 2023, comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia industriala a scazut atat ca serie bruta (-4,7%), cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (-4,8%).

Pe crestere

In luna mai 2023, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 13,1%, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+16,8%) si industria extractiva (+6,9%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,7%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,8% fata de luna precedenta, din cauza scaderilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,6%) si industriei prelucratoare (-0,8%). Industria extractiva a crescut cu 3,3%.

Ce nu merge

ata de luna corespunzatoare din 2022, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 4,8%, ca urmare a scaderilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-12,3%) si industria prelucratoare (-4,3%).

Industria extractiva a crescut cu 5,6%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mica cu 5,2%, ca efect al scaderilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-12,8%) si industriei prelucratoare (-3,5%). Industria extractiva a crescut cu 5,4%.

In perioada ianuarie-mai 2023, comparativ cu perioada similara din 202, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 4,7%, din cauza scaderilor inregistrate de:

- productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,6%) :

-industria prelucratoare (-3,9%).

Industria extractiva a crescut cu 2,2%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a fost mai mica cu 4,8%, ca urmare a scaderilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,4%) si industria prelucratoare (-4,0%). Industria extractiva a crescut cu 2,2%.

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani