Grid star
eveniment

ASIGURARI PRIVATE DE SANATATE IN SPITALELE DE STAT – Romanii vor sa-si aleaga medicul. Aflati pentru ce sunt dispusi sa plateasca

Asigurarile de sanatate private sa poatA fi folosite si in spitalele de stat. 4 din 10 romani ar accesa servicii medicale intr-un spital de stat in baza unei asigurari voluntare de sanatate, potrivit celei mai noi editii a Barometrului UNSAR – IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania.

Printre principalele motive mentionate de respondenti se numara obtinerea unei a doua opinii medicale (43%), posibilitatea de a alege personalul medical care ii trateaza (13%) si accesul la conditii superioare de spitalizare (11%).

In prezent, aproape 80% din cheltuielile pentru sanatate efectuate la nivel national sunt acoperite din surse publice, in timp ce sursele private au o contributie mai mica decat in alte state din Europa Centrala si de Est. UNSAR sustine ca o mai mare utilizare a asigurarilor voluntare ar contribui la sustinerea sistemului de sanatate, diminuand presiunea existenta in prezent asupra finantarii acestuia si ar permite spitalelor publice sa dezvolte numarul si calitatea serviciilor medicale furnizate.

Topul serviciilor

Interventiile chirurgicale (81%), recuperarea medicala (77%), analizele de laborator (73%) si spitalizarea (69%) se afla in topul serviciilor pentru care romanii sunt dispusi sa plateasca, pe langa contributiile la asigurarile sociale de sanatate, si o prima pentru o asigurare voluntara de sanatate. Alte servicii medicale de care acestia s-au aratat interesati pentru a fi acoperite printr-o polita de asigurare sunt cele care tin de ambulatoriu de specialitate, servicii de imagistica medicala, servicii stomatologice, de pediatrie, serviciile medicale de urgenta.

Barometrul UNSAR – IRES a fost realizat in perioada mai – iunie 2023, pe un esantion reprezentativ format din 1.015 respondenti cu varsta intre 18 – 50 de ani, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani