Grid star
eveniment

ALEGERI 2020: STS CONTROLEAZA TOT – Numararea voturilor va fi inregistrata audio-video

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) a semnat miercuri, 16 septembrie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala cu privire la alegerile parlamentare 2020. Iar STS controleaza tot. Foarte important, in noua lege s-a introdus faptul ca numararea voturilor va fi inregistrata audio si video.

Inregistrarile si fotografiile proceselor-verbale se realizeaza in localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispozitie de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care verifica existenta inregistrarilor, consemneaza aspectele constatate in procesul-verbal de primire a terminalelor informatice, cu ocazia primirii acestora de la operatorii de calculator si le transfera pe un mediu de stocare:

Inregistrarile video-audio se pastreaza pentru o perioada de 12 luni de la data incheierii perioadei electorale, in conditiile legii. Serviciul de Telecomunicatii Speciale pune la dispozitia organelor competente sa constate contraventii si fraude electorale sau sa urmareasca infractiuni, la cererea acestora, copii ale inregistrarilor audiovideo”.
Astfel, STS controleaza tot, inclusiv aspecte privitoare la dovedirea unor eventuale fraude.

Alegeri 2020: Se voteaza si sambata

Legea promulgata de Iohannis mai prevede ca votarea in tara se desfasoara intr-o singura zi, care poate fi numai duminica. In strainatate, votarea se desfasoara si pe parcursul zilei de sambata:

“La ora 21,00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot. Alegatorii care la ora 21,00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot, in conditiile prezentei legi”.

Acestia pot vota pana cel tarziu la ora 23.59.

In aceeasi lege se mai stabileste ca “la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020 care au loc in strainatate, in cazul in care autoritatile competente din tara de resedinta nu permit, din motive de securitate, in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, infiintarea de sectii de votare, atat in sediile misiunilor diplomatice si oficiilor consulare cat si in afara acestora, nu se organizeaza sectii de votare in tara respectiva.

* Cititi aici legea promulgata de Klaus Iohannis

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani