Grid star
eveniment

CRIZA PE PIATA MUNCII – Guvernul vrea 100.000 de muncitori straini. In constructii, deficit de peste 20.000 de oameni. Nu se mai gasesc nici paznici. Joburile care sunt la mare cautare (Document)

Ministerul Muncii condus de Marius Budai (foto) a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2023. Concret, se doreste aducerea a 100.000 de muncitori straini in Romania.

Potrivit Notei de Fundamentare, in perioada ianuarie-iulie a acestui an, numarul total de locuri de munca vacante era de 344.540, in crestere cu 52,42% fata de perioada similara din anul 2021, cand numarul locurilor de munca vacante declarate de angajatori era de 226.046.
Din totalul locurilor de munca vacante inregistrate in bazele de date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si puse la dispozitia persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, 144.062 au fost locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa. In primele sapte luni ale anului 2022, media numarului de locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa a fost de 20.580.
Potrivit ministerului Muncii, deficitul de forta de munca inregistrat in Romania se poate vedea si din numarul de solicitari din partea angajatorilor care doresc sa angajeze cetateni straini din afara UE.

Domeniile pe minus

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverinte in vederea ocuparii locurilor de munca vacante ce nu au putut fi ocupate, deoarece nu a existat forta de munca disponibila, in perioada ianuarie – iulie 2022 se prezinta astfel:
-lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale – 22.649;
-restaurante – 8.687;
-activitati de protectie si garda - 6.620;
-activitati de contractare, pe baze temporare ,a personalului – 6.070;
-transporturi rutiere de marfuri - 5.096;
lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti - 4.824;
-comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare
, bauturi si tutun - 3.537.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani