Grid star
eveniment

STOPAREA CRESTERII FACTURILOR LA ENERGIE – Solutiile avansate. Printre acestea, reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrica si gaz: 'Este suportabila de catre bugetul de stat”

Senatorul Radu Oprea, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat luni, 17 ianuarie 2022, ca partidul va propune in coalitie o serie de masuri care sa duca la stoparea cresterii facturilor la energie electrica si gaze, printre care reducerea valorii plafonului cu aproape 45% si dublarea volumului care este compensat, dar si la ieftinirea acestora. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, precizase anterior ca reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrica si gaz 'este suportabila de catre bugetul de stat” si aceasta masura trebuie luata de la 1 februarie.


Potrivit lui Oprea, subiectul principal al sedintei a fost situatia de criza pe care o parcurge Romania in acest moment referitoare la cresterea facturilor la gaze si energie electrica si la masurile pe care Partidul Social Democrat vrea sa le propuna in fata coalitiei de guvernare, astfel incat efectul imediat sa fie stoparea cresterii facturilor la energie si gaze.

“Daca acest pachet de masuri s-ar aplica incepand cu 1 februarie, ceea ce ar cuprinde, bineinteles, factura sau consumul din ianuarie, pentru ca stiti ca in februarie se factureaza cantitatile din ianuarie, ar insemna ca toti consumatorii casnici din Romania, institutiile publice, intreprinderile mici si mijlocii, companiile din Romania, infrastructura critica sa beneficieze de scaderi substantiale la pretul facturilor la energie si gaze.

Scaderi de pret

V-as da cateva exemple, ca sa intelegeti mai bine despre ce vreau sa vorbesc. Avem astazi o lege a plafonarii si a compensarii, presupunem ca a fost aplicata corect si a fost facturata, si atunci avem contracte care sunt incheiate deja la un anumit nivel al pietei si am ales o factura care exista, cu un pret al energiei active de 0,54 lei, o cantitate de 350 kw/h. Daca am calcula valoarea facturata pe legea actuala, sa ii spunem Legea Popescu, Legea PNL, am avea o valoare a facturii de 189 de lei.
Daca s-ar aplica propunerile cu care vine astazi PSD, am ajunge la o valoare a facturii de 91,5 lei. In acelasi timp, o foarte mare amenintare pe care o avem este aceea ca, daca ne uitam astazi in comparatorul ANRE, vom vedea ca toate ofertele incep de la valori de peste 1 leu la energie electrica, de la 1,14 pana la aproape 1,5 lei la energie activa, si atunci la o factura cu un consum de 200 kw/h, cu un pret de 1,14 lei, am luat pretul minim, am avea o valoare a facturii de 271,21 lei. In propunerea PSD, am avea valoarea de 140 de lei"
, a declarat Radu Oprea.

Reducerea TVA la 5%

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca pachetul de masuri cu privire la preturile la energia electrica si gaze naturale este finalizat, iar aceste masuri vor fi discutate in sedinta de coalitie.

"Am finalizat tot pachetul de masuri pe toate cele trei componente, astfel incat sa stopam aceasta escaladare a preturilor, sa ieftinim facturile atat catre populatie, cat si catre economie si, nu in ultimul rand, sa incercam sa compensam de la bugetul statului atat cat isi permite bugetul statului, astfel incat sa nu afecteze zona de investitii si ce ne-am propus pentru acest an. Avem aceste masuri finalizate".

Marcel Ciolacu a adaugat ca reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrica si gaz 'este suportabila de catre bugetul de stat” si aceasta masura trebuie luata de la 1 februarie.

"Este suportabila de catre bugetul statului si pentru energie, si pentru gaze. Eu imi mentin parerea ca aceasta masura trebuie luata cu data de 1 februarie”, a mai spus liderul PSD.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani