Grid star
eveniment

ECONOMIA SE MISCA INCET – Cifrele care arata ce se intampla in afacerile din comert (Document)

In luna iunie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut fata de luna mai 2023, atat ca serie bruta cu 2,8%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,9%. Fata de luna iunie 2022 volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in luna iunie 2023, a crescut atat ca serie bruta cu 1,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,0%.

Potrivit Institului National de Statistica, in perioada ianuarie-iunie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de perioada similara din 2022 atat ca serie bruta cu 3,0%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,9%.

Iunie 2023 comparativ cu mai 2023

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a scazut, pe ansamblu, cu 2,8%, ca urmare a scaderilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-3,6%), vanzarile de produse nealimentare (-3,5%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,3%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut, pe ansamblu, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, cu 1,9%, ca urmare a scaderilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-3,6%), vanzarile de produse nealimentare (-2,2%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,8%).

Iunie 2023 comparativ cu iunie 2022

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 1,5%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+4,5%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,3%).

Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3,7%. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 2,0%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+5,0%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,7%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,7%.

Mancare, bautura si tutun

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada ianuarie-iunie 2023, comparativ cu perioada similara din 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 3,0%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,4%) si la vanzarile de produse nealimentare (+4,2%).

Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 1,8%. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 2,9%, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+3,9%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,6%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 1,0%.

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani