Grid star
antreprenoriat

EXPLOZIA PRETURILOR LA ENERGIE – Ajutor pentru IMM-uri. Proiectul de lege, in Senat (Documente)

Sprijin pentru IMM-uri. In Senat a fost depus Proiectul de lege initiat de parlamentarul PSD Radu Stefan Oprea privind stabilirea masurilor de sprijin a intreprinderilor mici si mijlocii a caror activitate este afectata de cresterile de preturi si tarife la energie, gaze si combustibili.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are in vedere acordarea unui sprijin la achitarea facturilor de energie electrica, respectiv gaze naturale si combustibili, preluand in acest fel o parte din povara cresterilor de preturi la aceste utilitati.

Iata ce prevede proiectul de lege:

Sustinerea financiara a IMM-urilor a caror activitate este afectata de cresterile de preturi si tarife la energie, gaze naturale si combustibil consta atat intr-un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei parti din cheltuielile suplimentare ocazionate de cresterile de preturi si tarife cat si/sau dintr-o alocare financiara nerambursabila deductibila din impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, astfel:

a) ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare;

b) o alocare financiara nerambursabila deductibila din impozitul pe cifra de afaceri sau, dupa caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioada de cel mult 3 ani, pana la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile.

Decizia cu privire la modalitatea de sprijin apartine in exclusivitate, solicitantului. Alocarea financiara nerambursabila deductibila poate fi solicitata si de IMM-urile care beneficiaza sau au beneficiat de sprijin prin alte scheme de ajutor de stat.

Beneficiarii

Beneficiare ale masurilor financiare de sprijin sunt IMM-urile definite conform Legii 346/2004, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt afectate de cresterile preturilor la energie electrica, gaze naturale si combustibili;
b) sa nu aibe restante la plata contributiei angajatilor catre bugetul de pensii si bugetul de sanatate.

Beneficiarii de masuri financiare de sprijin pot fi si intreprinderile sociale, intreprinderile familiale, personele fizice autorizate si intreprinderile individuale. Sustinerea financiara se acorda pe o perioada de 6 luni incepand din luna in care se inregistreaza o crestere agregata a preturilor si tarifelor la energie electrica si termica, gaze naturale si combustibil de cel putin 5% fata de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent.
*Expunerea de motive
*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani